"Eвронюз": COVID в България – кошмарът, който никой не иска да преживява

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
21:52 / 29.10.2021
7914
България е начело в световната класация по брой смъртни случаи на глава от населението, свързани с коронавируса, две седмици преди провеждането на предсрочни избори за трети път тази година, които ще се състоят на 14 ноември. Така започва статия в новинарския сайт на "Евронюз".

Материалът събира гледни точки на двама експерти, които анализират кризата и мерките, които взимат политиците в презиборната ситуация на трети пореден вот.

"Всеки ден България губи хора, еквивалентни на една самолетна катастрофа. Това е наистина ужасяващо", казва Ружа Смилова, програмен директор в Центъра за либерални стратегии със седалище в София.

Въпреки това населението не е податливо на ограниченията, като в няколко града избухнаха протести срещу зелените сертификатите, които станаха задължителни за влизане в молове или ресторанти.

Страната се намира в тежка политическа криза, белязана от продължилото месеци наред протестно движение, започнала миналата година с призив за оставка на правителството на Борисов, пише в статия.

В материала се описва и политическата криза в страната ни, която ни довежда до третия вот за парламент.

"Понастоящем страната се ръководи от служебно правителство, което не желае да приема по-строги мерки поради страх от обществен отзвук“, се казва още в статията.

България - най-бързо свиващата се държава в света – така ни наричат в материала.

Той ни описва като държава, страдаща от демографски срив, дължащ се на миграцията, както и на ниската раждаемост. Настоящата спирала на смъртността, заради COVID, вероятно ще задълбочи проблема, казва авторът на материала.

"Трагедията само ще се разраства. Шокиращо е да се види това в едно общество, което е обсебено от демографската криза в страната - България е най-бързо намаляващата страна в света и е загубила 10% от населението си през последните 15 години след присъединяването към ЕС. Така че, въпреки че има демографска паника, обществото е безчувствено към масовата загуба на живот в момента. То не е готово за по-строги мерки. Ако това не се промени, не виждам как президентът ще въведе по-строги мерки", обяснява Смилова.

На този етап от пандемията в България са регистрирани 338,83 смъртни случая на 100 000 жители, като зад тях е само Бразилия с 287,46 жертви. Единствената друга европейска страна в челната петица е съседна Румъния с 237,73 смъртни случая на 100 000 население, което я поставя на трето място в общото класиране, според данни на института "Джон Хопкинс“ от 29 октомври.

Според статията ние сме най-слабо ваксинираната страна в Европа. Едва 1,38 милиона души са получили две дози ваксина.

Смилова намира и причините за недоверието в липса на информационан кампания в полза на имунизацията.

Статията прави анализ и на някои партии, решили да вземат курс в посока на отричането накоронавируса.

"За някои от хората това означаваше също, че трябва да се съмняват в съществуването на вируса изобщо, като приблизително една трета от населението принадлежи към тази група.Това е голям електорат в очите на местните политици. Редица предимно популистки или откровено националистически субекти, борещи се за власт на предстоящия кръг от избори, се опитват да се възползват от тези настроения. В предизборните дебати седмици преди вота маргинални и националистически партии обикновено изразяват скептични настроения по отношение на COVID“, пише авторът на материала в euronews.

Виж коментарите (3)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините
Земетресение в Черно море
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).