ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Евродепутат: С нов регламент разширяваме обхвата на дигитализацията в трансграничното правосъдие
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:33 / 13.05.2022Коментари (0)954
©
Предложението за регламент относно цифровизацията на съдебното сътрудничество и трансграничния достъп до правосъдие бе представено от ЕК на съвместно заседание на комисиите по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и по правни въпроси в Европейския парламент.

Като докладчик по досието от страна на правната комисия българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев изтъкна ролята на регламента за разширяването на обхвата на дигитализацията в трансграничното правосъдие. По думите му новият регламент ще изпълни със съдържание децентрализираната IT система, базирана на e-CODEX, тъй като тя вече ще се използва не само за събирането на доказателства или връчването на документи, а ще покрива по-широк спектър от съдебни производства – както по граждански и търговски, така и по наказателни дела.

Емил Радев обърна специално внимание на създаването на Европейска точка за електронен достъп, разположена на европейския портал за електронно правосъдие. "С нея ще позволим на физическите и юридическите лица да подават искове, да отправят искания, да изпращат и да получават информация в зависимост от процедурите. Всички тези отделни аспекти в крайна сметка ни приближават до една крайна цел, за която усилено работим – да се улесни достъпът на гражданите и бизнеса до правосъдие", изтъкна евродепутатът. Той бе категоричен, че новият регламент ще допринесе за осигуряването на по-бързи, по-евтини и по-облекчени съдебни производства за европейските граждани.

От ЕК представиха инициативата като продължение на усилията за цифровизация на трансграничното съдебно сътрудничество, започнали с приемането на измененията и допълненията на регламентите за връчването на документи и събирането на доказателства. По време на дебатите обаче Емил Радев настоя за "ясно разграничение между прилагането на новия регламент и регламента за събиране на доказателства, особено при провеждането на изслушвания чрез видеоконферентна връзка".

Българският евродепутат акцентира и върху нуждата от гаранции за стриктното спазване на основните процесуални права и правилата за защита на данните, както и на принципа на независимостта на съдебната система при използването на децентрализирана комуникационна мрежа. В отговор на изказаните опасения за евентуални хакерски атаки от ЕК обясниха, че обезпечават сигурен криптиран канал за администрациите, разработен специално за нуждите на електронното правосъдие, а устойчивостта при кибернападения зависи от самите държави-членки. "IT системата ни е децентрализирана, което означава, че ако дадена страна-членка има проблем при използването й, останалите държави няма да бъдат засегнати", увери Кристиан Николау, началник на отдела за електронно правосъдие в ЕК. Той изтъкна още, че е предвидено общият регламент за защита на личните данни да се прилага изцяло.

По повод въпросите за цифровата неравнопоставеност и техническите различия в отделните държави-членки, от ЕК заявиха, че регламентът не изключва съществуващите до момента средства за комуникация със съдебните органи, така че гражданите ще могат да продължават да ги използват, но ще имат на разположение и цифров канал за достъп. "Няма да допуснем цифровата бездна да се задълбочи", категоричен бе Николау.

Относно притесненията на евродепутати, че с регламента ще се понижи нивото на сигурност на използваните електронни подписи, от ЕК разясниха, че не целят да заменят квалифицираните електронни подписи със стандартизирани, а да преодолеят цифровия разнобой в страните-членки, за да не се допускат двойни стандарти в ЕС.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: