Ето в кои квартали са най-евтините жилища в Пловдив и Бургас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
12:46 / 19.02.2023
16189
Цените на имотите се вдигат и в другите големи градове на България, показват данните на Адрес. В Пловдив и Бургас покачването на нивата е с около 17%, а във Варна скокът е с над 30%.

"Във Варна се отчита и най-малкият спад на сделките. Пазарът в града е динамичен, тъй като има предлагане на добри проекти както в градска, така и във ваканционна среда. Морската столица разполага с добри университети, развит туризъм, фактор е и миграцията между града и околните населени места. Варна се позиционира като място с рентабилни инвестиционни възможности, пояснява Гергана Тенекеджиева, директор на компанията за pariteni.bg.

Пловдив 

През последните 10 години Пловдив претърпя изключително динамично икономическо развитие и ръст на доходите. Това доведе до повишаване в общия стандарт на града и сериозно развитие на жилищния пазар. Сделките там се сключват както от местни жители, така и от чуждестранни граждани и българи от чужбина. През 2022 г. пазарът в Града под тепетата бе динамичен – в рамките на 1 месец се сключваха 73% от сделките.

Тристайните жилища в Пловдив все още доминират над двустайните, а малко над 30% от покупките се реализират с кредит, покриващ между 81% и 100% от крайната стойност на сделката. Най-изгодно излиза да си купите жилище в квартал Южен – 943 евро на кв. м и "Кършиака" – 964 евро на кв. м. В последния обаче за година цените са скочили с 32 на сто. Подобно поскъпване има и на имотите в "Кючук Париж", където квадратният метър стига 1019 евро, при 778 евро през 2021 г. най-скъпи все пак са жилищата в Център, където за имот трябва да броите по 1178 евро на кв. м.

Бургас

В града се наблюдава умерен и устойчив пазар през цялата 2022 година. Пазарът там бе в пряка конкуренция с Несебър, в който се отчете рекорден брой на сделките. Покупките в Бургас са със силна инвестиционна насоченост – 45% от всички са с тази цел. Преобладават сделките за двустайни жилища, а над 60% се реализират в рамките на 1 месец. Фактор на бургаския пазар е новото строителство, което особено динамично се развива в Меден рудник – един от най-достъпните квартали в големите областни градове в страната. Влияние върху новите проекти в града оказва и дефицитът на парцели.

Най-евтини имот може да се купи в квартал "Меден рудник", където цената на квадратен метър е 791 евро и квартал "Сарафово" – 933 евро. Най-високи са цените в "Лазур" – 1400 евро на квадрат и "Братя Миладинови" – 1342 евро на кв. м.

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).