ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ето кои са най-опасните храни за здравето
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:32 / 14.05.2025Коментари (0)1009
©
Ултрапреработените храни са опасни за здравето и могат да предизвикат преждевременна смърт или да доведат до затлъстяване, диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания. За това алармира пред вестник "Телеграф" председателят на сдружението "За достъпна и качествена храна“ инж. д-р Андрей Велчев, позовавайки се на становище на Световната здравна организация и изследване в American Journal of Preventive Medicine.

"Истинската храна трябва да храни тялото, а не да трупа болести. Ако една храна минава през десетки индустриални процеси, тя вече е продукт. Нашата кауза е да върнем доверието към  храната, произведена с грижа, а не с маркетинг“, заяви инж. Велчев и добави, че ултрапреработените храни се характеризират с висока степен на индустриална обработка и съдържат множество добавки като овкусители, оцветители, консерванти и стабилизатори.

Често са с дълъг срок на годност, но с ниска хранителна стойност и високо съдържание на захар, сол и мазнини. Той посочи, че към тях спадат саламите, кренвиршите и пастетите, много от които съдържат малко истинско месо и много добавки; газираните и енергийните напитки, солети, чипс, кроасани, нарязаният хляб, бисквити, супи на прах, плодови млека и кремчета и много други.

Замразените полуфабрикати като пици, бургери, пилешки хапки и крокети също ни излагат на риск. 

Редовната употреба на такива продукти се свързва с редица здравословни рискове, включително затлъстяване, диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и проблеми с храносмилането. Затова е важно потребителите да четат етикетите и да консумират по-натурални и минимално преработени храни, когато е възможно. Такива са пресни плодове и зеленчуци, сурово месо и риба, яйца, пълнозърнести храни като кафяв ориз и булгур и бобови култури като леща и нахут.

Към тях спадат също истинското кисело мляко без добавки, бяло саламурено сирене, кашкавал без растителни мазнини, както и сурови или печени ядки без сол и ароматизатори. За предпочитане са и нерафинираните растителни масла като студено пресован зехтин или шарлан. Домашната храна, приготвена с пресни съставки без използване на полуфабрикати, също е отличен пример за непреработена храна. 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Икономическо престъпление е разкрито в Пловдив
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: