
ЗАРЕЖДАНЕ...
Ето кои са най-опасните храни за здравето | ||||||
| ||||||
"Истинската храна трябва да храни тялото, а не да трупа болести. Ако една храна минава през десетки индустриални процеси, тя вече е продукт. Нашата кауза е да върнем доверието към храната, произведена с грижа, а не с маркетинг“, заяви инж. Велчев и добави, че ултрапреработените храни се характеризират с висока степен на индустриална обработка и съдържат множество добавки като овкусители, оцветители, консерванти и стабилизатори. Често са с дълъг срок на годност, но с ниска хранителна стойност и високо съдържание на захар, сол и мазнини. Той посочи, че към тях спадат саламите, кренвиршите и пастетите, много от които съдържат малко истинско месо и много добавки; газираните и енергийните напитки, солети, чипс, кроасани, нарязаният хляб, бисквити, супи на прах, плодови млека и кремчета и много други. Замразените полуфабрикати като пици, бургери, пилешки хапки и крокети също ни излагат на риск. Редовната употреба на такива продукти се свързва с редица здравословни рискове, включително затлъстяване, диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и проблеми с храносмилането. Затова е важно потребителите да четат етикетите и да консумират по-натурални и минимално преработени храни, когато е възможно. Такива са пресни плодове и зеленчуци, сурово месо и риба, яйца, пълнозърнести храни като кафяв ориз и булгур и бобови култури като леща и нахут. Към тях спадат също истинското кисело мляко без добавки, бяло саламурено сирене, кашкавал без растителни мазнини, както и сурови или печени ядки без сол и ароматизатори. За предпочитане са и нерафинираните растителни масла като студено пресован зехтин или шарлан. Домашната храна, приготвена с пресни съставки без използване на полуфабрикати, също е отличен пример за непреработена храна. |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg