Ето какво установи експертизата за катастрофата с македонския автобус на АМ "Струма"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:00 / 17.10.2022
1891
Неизправности по АМ "Струма“ - това е установила експертиза, която днес ще бъде внесена в съда в Перник. Припомняме ви, че през ноември 2021 година 46 туристи от Северна Македония загинаха при катастрофата. Машината пламна като факла след удар в мантинелата, а част от близките на жертвите подадоха искове към държавата. Именно по това дело е и назначената експертиза.

"Експертизата установява два вида пороци, които съществуват в участъка. Вещо лице направи оглед 3 км. преди мястото на инцидента и установи нарушения по инфраструктурата. Първо, АПИ е допуснала да съществуват такива нарушения още с изграждането на процесния участък. Второ, АПИ е допуснала да се компрометират определени елементи от инфраструктурата, което е в пряка причинствено следствена връзка с инцидента“, заяви адвокатът на част от пострадалите Николай Димитров пред bTV.

Той обясни, че т.нар. "котешки очи“ по мантинелата в 3 км. участък преди инцидента или те липсват, или са с шест пъти по-малка светлоотразителни. Николай Димитро допълни и за липсата на знаци на мястото на инцидента.

"Не отричаме, има вина и на шофьора, но той не е имал ориентация къде се намира на пътното плътно. Това е участък убиец, докато някой не влезе в затвора, тези неща няма да престанат“, добави адвокатът.

Tой заяви, че ще искат солидарно осъждане на АПИ и представителя на македонския застраховател за България. Исковите молби ще бъдат вкодирани в Софийски градски съд от наследници и пострадали при катастрофата.

Виж коментарите (1)

Още по темата (134):
07.03.2024 След най-смъртоносния пътен инцидент за последните 10 години в България: Собственикът на фирмата ще лежи в затвора
23.11.2022 Посланикът на Северна Македония поднесе цветя на мястото на тежката автобусна катастрофа на АМ "Струма"
23.11.2022 Година след ужаса на "Струма", където 45 души изгоряха живи – сълзите не спират, а разследването продължава
22.11.2022 Година след трагедията с автобуса на АМ "Струма" –  ужасът за оцелелите още е жив
17.10.2022 Близките на загиналите в катастрофата с автобус на АМ "Струма" могат да осъдят застрахователите на АПИ за над 2 млн. лв.
02.10.2022 Пендаровски посети участъкa от АМ "Струма", където загинаха 45 македонски граждани
Още новини от Национални новини:
Обичан морски курорт вече гъмжи от туристи
Лошо време на Разпети петък, удрят ни бури и градушки
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис
Кампания 2024: Какви промени се готвят в обвързаното подпомагане ...
Мъж преби и отвлече 19-годишно момиче


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).