Ето как са били източени 4 милиарда от КТБ!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (17)
14:54 / 08.07.2015
7908
Сложна схема от кухи кредити, фирми бушони и свързани лица е довела до източването на 4 млрд. лева от КТБ и фалита й. Виновни били и БНБ и ДАНС.

От създаването си КТБ е функционирала като финансова пирамида с връх нейният мажоритарен собственик, е категоричният извод в доклада на временната парламентарна комисия, която проучи факти по казуса.

Констатациите в документа, който снощи е бил депозиран в НС, огласи пред медиите Снежана Дукова (ГЕРБ).

Как е действала КТБ

Временната комисия е установила, че източването на частния трезор е ставало чрез свързани фирми като парите са прехвърляни без всякакви обезпечения.

"Дружества са били създадени с вчерашна дата, днес те получават кредити от КТБ, на другия ден ги препродават, тези активи отново се препродават и така се губи периметърът, финалът на самото действие, като всичко по един или друг начин се връща към мажоритарния собственик", описа схемата Снежана Дукова.

Тя уточни, че това бил единият принцип.

Вторият е банковите лихви по някои влогове да бъдат договаряни индивидуално за някои важни личности с много висок лихвен процент. 

Това по същество е и принципът на функционирането на самата банкова пирамида, разясни депутатът.

На фирми бушони били раздадени над 3.5 млрд. лв. А за да има пари, се привличали нови и нови депозанти с нереално високи лихви.

Доказателства и виновни

"По безспорен начин доказахме, че вина има и тя е съотносима към държавните институции, които са били ангажирани да следят развитието на банките и да променят индикативно тяхното състояние, ако се налага", каза Снежана Дукова.

По безспорен и категоричен начин доказахме също, че всичко се е случвало пред погледа на Надзора на БНБ и на ДАНС - двете основни институции, добави депутатът.

Лично за нея вина имали и одиторските фирми - три, които са правили ревизиите в банката, но прокуратурата трябвало да каже дали са прикривали или просто не са видели това, което се случва. Но индикации за фалита на КТБ е имало, това са могли и ДАНС, и надзорът на БНБ да видят с просто око, подчерта Дукова.Те, по думите й, са проспали този момент.

Какво не казва докладът

"В доклада на комисията за КТБ няма да намерим отговор кой е облагодетелствал банката", заяви народният представител от ДПС Петър Чобанов.

"Законодателните промени, изготвени от парламентарната комисия за КТБ, засягат освен БНБ и някои от функциите и дейностите на ДАНС", каза Снежана Дукова.

Относно това дали в доклада на парламентарната комисия, ангажирана с работата и дейността на банката има посочени конкретни лица и политици Дукова отговори, че това не от компетенциите на комисията.

След гласуването в пленарната зала докладът ще бъде изпратен в прокуратурата, за да улесни работата по делото.

Същевременно бившият премиер Иван Костов бе призован да се яви днес на разпит в следствения отдел на Софийска градска прокуратура. Той призова прокурорите да покажат договора му за преференциален депозит, за който се твърди, че е "преправен".


Виж коментарите (17)

Още по темата (201):
30.01.2024 Цветан Василев вече е с европейска заповед за арест
22.01.2024 Издават европейска заповед за ареста на Цветан Василев
05.07.2023 Кольо Парамов за КТБ: Нито един процес по закона "Рико" не се е отървал без много сериозно наказание, нашите подсъдими няма да бъдат пожалени
24.04.2023 Сигналът на Цветан Василев срещу Иван Гешев е внесен в СГП
20.04.2023 Сийка Милева: Издадена е нова Европейска заповед за арест на Цветан Василев
22.03.2023 Кольо Парамов: Ако бяхме разкрили виновниците за КТБ, щеше да има уникален дисциплиниращ ефект
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).