Енергиен експерт: Токът от новите реактори ще бъде по-евтин

Автор: ИА Фокус
Коментари (3)
06:34 / 29.10.2023
1817
"При добра организация е постижимо завършването на проекта за изграждане на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" през 2033 г. С американски и европейски компании такъв проект не може да се реализира непрозрачно". Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски в ефира на NOVA. Той припомни, че за строежа на Осми блок на ядрената ни площадка е необходимо да има допълнителен ОВОС. "Процедурата изисква ОВОС за втори блок, който да се изгради там", поясни той.

"Изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" биха стрували между 5 и 7 млрд. долара. Това е между 120 и 150 евро или долара на мегават час. Това е под цената на една ТЕЦ с отчитането на разхода за вредните емисии", каза Хиновски без да се поясни дали сметките му са в евро или в долари за мегават часа.

Той обясни, че топлоелектрическите централи са важни за енергийния баланс, но: "тази технология си отива, както си отидоха парните локомотиви. Въглищните централи в следващите 10-20 години ще имат много важна функция докато се изградят ядрените централи".

Според него не бива да се бърка акциза, който България настоява да получава от преноса на газ през наша територия, това не са транзитни такси. "Всяка страна е суверенна да определя допълнителни акцизи за енергийни услуги, които тя осъществява. Не виждам никакво противоречие с европейските директиви, това не е промяна в договора за транзит", каза Хиновски по повод сезирането на Конституционния съд от президента Румен Радев за новите енергийни вноски върху транзита на газ. "Това е акциз за енергийна услуга", защити предложената такса енергийният експерт. "Суверенно право на всяка една страна е да променя на своята територия такси, акцизи и мита", повтори Иван Хиновски.

Виж коментарите (3)

Още по темата (105):
10.11.2023 Финално: Законът за енергетиката бе приет повторно, депутатите отхвърлиха ветото на Радев
19.10.2023 Денков увери: Няма риск от рязък скок на цените на тока
19.10.2023 Борисов и Пеевски искат обяснение от Денков
16.10.2023 Екоактивисти от няколко държави протестират пред ТЕЦ "Марица-3"
13.10.2023 Министър-председателят: Работим за енергетиците
13.10.2023 Вече са отворени за движение всички пътища в област Стара Загора, включително АМ "Тракия"
Още новини от Национални новини:
Алгафари за "Ергенът": Не, няма такава жена в България
Стотици хиляди контрабандни цигари хванаха на ГКПП "Капитан Андре...
Как да си извадим скица на недвижим имот?
Чисто нова култура се отглежда в България
Инфекционист: Комарите могат да бъдат по-опасни от кърлежите
Колко ще ни струват компотите тази година?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).