Емил Димитров: Политическата обстановка в страната е като язовирите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:24 / 07.09.2020
3896
Необходимо е спешно изграждане на аварийни деривации на яз. "Цонeво" край Долни Чифлик за резервиране на водоснабдяването на Варна, както и на яз. "Порой" и яз. "Ахелой"  - деривация "Китка" за обезпечаване на водоснабдяването на Бургас и региона през 2021/2022 г., това коментира в Добрич министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той направи инспекция на язовирите "Тича" и "Жребчево"

Това са спешни мерки, които ще бъдат представени на Коалиционен съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" от Валери Симеонов през следващата седмица с оглед на сериозния риск от въвеждане на воден режим във Варна и Бургас догодина.

Обиколката на екоминистъра продължава с инспектиране на яз. "Копринка", който е неправомерно източван и с последвалите от това проблеми в яз. "Жребчево", който в момента работи на 15 % от обема си.

Емил Димитров коментира и ниското ниво на язовирите в страната

"Политическата обстановка е като язовирите – динамична, бързопроменяща се. Някой беше казал, че не е достатъчно да обичаш родината си, трябва и да работиш за нея. В момента е пълно с родолюбци, за мен не остана друго, освен да поработя малко", заяви екоминистърът Емил Димитров в ефира на "Здравей, България".

Той обясни, че се е заел с текущите задачи -  да направи баланса на язовирите за следващата година. Министърът подчерта, че някои язовири от години не се пълнят заради слабите валежи, а само се източват.

"Един язовир по 5 години не се пълни, само се изпразва. Накрая язовирът е празен. Един мандат като мине, по Конституция има избори и идва следващ мандат. Понякога бързо се точат язовирите, понякога и бързо се пълнят. Общото с мен е, че трябва да предвидя какво да правим за цялата следваща година, а не знам докога ще съм министър", обясни екоминистърът и подчерта, че неговият наследник трябва да има хоризонт пред себе си и баланс, на който да стъпи.

На въпрос дали е знаел, че отдава на концесия два плажа – на майката на лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки и на неговата дясна ръка, Димитров обясни, че има съгласувателни процедури, които вървят непрекъснато. Екоминистърът бе категоричен, че и да е търгувано с концесия, то е станало без негово знание.

"Труден е балансът, както при язовирите. Даваш на всички, накрая този с рибата остава недоволен. Непрекъснато ми се налага да деля, всички са недоволни, накрая остава и язовирът празен", обясни политическата ситуация с метафора Димитров.

Екоминистърът коментира и ситуацията с ниското ниво на язовир Копринка. При него конкретно не работят изпускателите, което ще бъде проблем, когато язовирът се напълни. Конкретно за този водоем, това може да се случи два пъти в годината, ако има валежи, обясни Димитров.

"От 15 години вода от яз. Копринка към яз. Жребчево е подавана в изключително минимални количества. Останалите са отивали към Стара Загора, два ВЕЦ-а, напояване и оттам към реката. Тази година трябва да променим администрирането. Като точиш язовира за пет различни неща, а трябва и да остане пълен – няма как да се случи в четвърта поредна сушева година. Затова трябва много внимателно от него  да изпратим в яз. Жребчево, за да има за енергетика", обясни министърът на околната среда и водите.

Димитров подчерта, че ако безводието продължи, няма с какво да се запълват сондажите за Ямбол, Сливен, Елхово и Нова Загора. За тези общини сондажите към момента са овладяни, но опасност от водна криза винаги има. За него притеснителни са язовирите в Източна България.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).