Елена Поптодорова: Югоизточна Европа става важна част от сигурността и на САЩ още със следващия мандат на Конгреса

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
22:28 / 08.11.2022
1858
При следващ мандат на Конгреса на САЩ и при следващ президентски мандат вече Югоизточна Европа, Черноморският регион стават особено важна част от сигурността и на САЩ. Това каза в интервю за "Това е България“ на Радио "Фокус“ Елена Поптодорова, дългогодишен посланик на България във Вашингтон.

По думите й за страната ни няма как да има някаква промяна, породена от политиката на Балканите и отраженията от междинните избори в Българи.

"България все пак има своите основни репери, като членство в Европейския съюз и членството в НАТО. България, слава богу, не е Русия, България не е вражеска държава. За САЩ е съюзник. По-скоро сме вражеска държава за Русия“, заяви тя.

Според нея се е случило нещо много важно, което определя като добре за нас – линията отбрана на защита на Алианса се изместила на Изток.

"Много години минаха, когато тези от нас, които следяха обстановката в региона, настоявахме да имат по-силно внимание към югоизточната част на НАТО. Но някак си се смяташе, че тук, както се казва, нещата са подредени и няма причини да се отделят специални грижи и внимание. Да, но събитията опровергаха тази самозаблуда и спокойствие. При следващ мандат на Конгреса на САЩ и при следващ президентски мандат вече Югоизточна Европа, Черноморският регион стават особено важна част от сигурността и на САЩ“, добави тя.

Не просто на Европейския съюз, а и на САЩ, което е добре, подчерта Поптодорова.

"В България никога не е имало политически назначения на посланическото място. Всички посланици, които са били назначавани в Българя, са били професионални хора, което означава, че във всички случаи тази зона, нашата зона се възприема много сериозно от американските институции. И експерименти с недостатъчно подготвени специалисти не се правят“, каза още тя.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Тапата на АМ "Тракия" продължава, колите изчакват на място
Почина Петя Ставрева
Кошмарен трафик на някои от граничните пунктове
Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).