Експерт за сиренето, пълно с вода: След време се образуват вещества, които не бива да се консумират

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:45 / 18.11.2022
8387
35 от 48 изследвани марки сирена имат по-високо водно съдържание, отколкото е позволено. Това сочи проучване на "Активни потребители".

Според наредбите сиренето може да съдържа до 60% вода, но при 35 марки  съдържанието е над 65%. А в един от проверените продукти е дори 87%.

Този продукт няма нищо общо със сиренето, смята молекулярният биолог д-р Сергей Иванов.

"При високото водно съдържание и влагозадържащите агенти се образуват след време вещества, които не бива да се консумират", обясни още д-р Иванов в предаването "Здравей, България".

"То няма хранителни свойства и има намалени жизненоважни за организма бактерии", каза Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Според Присадашки продукт, който съдържа 87% вода, не може да се нарича сирене.

Д-р Иванов обясни, че цената не е гаранция за качество. "Половината от скъпите марки - над 16 лева на килограм, са с повече вода", обясни той.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешн...
Проф. Костадин Ангелов изригна: Абе, ти си държавата, бе!
Родопите – планината призната с най-лечебния въздух
Трафикът по границите на страната
Няколко инцидента на магистрала "Тракия"
Кошмарно задръстване на магистрала "Тракия", колите са буквално с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).