Експерт каза кой зехтин е най-качествен и как да го познаем

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
11:50 / 27.03.2025
13563
Най-качественият зехтин е италианският поради голямото биоразнообразие, което страната има. Там са регистрирани над 500 вида маслини. Италианците имат специално отношение към маслините. Това каза Пенка Нешева – сертифициран сомелиер на зехтин от Италианската фондация на сомелиерите и Световната асоциация на сомелиерите, в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова. 

Най-големият производител на зехтин в момента е Испания. Всички средиземноморски страни са производители на зехтин, като всеки регион има своята характерна специфика и характерни сортове. "Производството на зехтин зависи от народопсихологията, от традициите, от културното развитие във времето“, допълни Нешева. 

Качественият зехтин се разпознава по етикета, цената и вкусовите качества. "Етикетът трябва да съдържа подробна информация за конкретен произход на маслините, реколтата, годината на производство, химическия състав, киселинността, производителя, доставчика – всички реквизити, които се изискват по европейското законодателство“, изброи Пенка Нешева.

Светлината, топлината и кислородът са големите врагове на зехтина. "Светлината разрушава антиоксидантите и ускорява процеса на гранясване. Топлината разрушава химическия състав, а кислородът влошава качествата, окислява продукта и нарушава свежестта му. Изключително важно е съхранението на зехтина Екстра Върджин, за да се запазят качествата му. Той трябва да се съхранява в бутилка от тъмно стъкло с тапа, която не позволява влизането на кислород“, обясни Нешева.

Зехтинът запазва качествата си в рамките на 12 до 18 месеца. "След това също е годен за консумация, но по-скоро за готвене“, поясни тя.

Съгласно българското законодателство за зехтин Екстра Върджин е прието да се използва наименованието "маслиново масло“, отбеляза Нешева. Според европейското законодателство пет са видовете зехтин, годни за консумация. "Най-високото качество е Екстра Върджин зехтинът. Той трябва да отговаря на няколко условия: да е добит по механичен начин, да има киселинност от 0,2 до максимум 0,8%, да е без дефекти и да няма смесване с други примеси. След това идва студенопресованият зехтин и зехтинът с киселинност до 2% с леки дефекти, който също е студенопресован. Другите три вида са производни на зехтин с рафинирани масла, получени от остатъчните продукти. Негодните за употреба видове зехтин се използват в химическата промишленост и в индустрията“, обясни тя.

Един литър качествен Екстра Върджин зехтин струва между 30 и 50 евро.

Пенка Нешева отбеляза, че може да се готви с всеки вид зехтин, тъй като неговата точка на задимяване е висока – около 180 градуса.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Ад на магистрала "Тракия"!
Meteo Balkans с пълна прогноза за месец май
Доц. Наталия Киселова: Скандал може да стане от най-малкото
Промени в здравните досиета на българите
Много студена сутрин ни очаква
Премиерът Желязков в Стара Загора: Над 2% са разходите за отбрана...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).