Експерт: На германеца му е значително по-лесно, отколкото на българина за храната

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:38 / 01.03.2023
1068
От гледна точка на съотношението цени - доходи на германеца му е значително по-лесно за храната, отколкото на българина.Това каза пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Той поясни, че в Източна Европа имаме по-голяма инфлация, а българската икономика се отличава с по-ниска ефективност, по-ниска производителност на труда и по-ниска добавена стойност.

При цените Иванов отчита "доста плавен тренд, почти мъртъв".

"Много се сви търсенето", категоричен е той.

Запитан дали потребителски бойкот на млечните продукти например би имал ефект върху цените, Владимир Иванов заяви:

"Не би имало ефект. Не е това начинът – да не купуваме. Търговецът ще издържи и 20 дена, но това ще рефлектира моментално в нашите производители на млечни продукти и преработватели. Най-накрая голямата тежест ще отиде в производителите на прясно мляко, ще удари животновъдството, говедовъдството. Този тип крайност няма да доведе до нищо добро."

За картелни и ли други олигополни взаимодействия не може да се говори ангро, смята Иванов. По думите му, "бързите мерки са свързани само с контролни въздействия".

Според Иванов изкореняването на доминантното положение на търговци на пазара е възможно чрез създаването на конкурентни структури с подобна мощ – сдружаване на земеделските производители в най-различни форми.

В Нидерландия 98% от предлагането е концентрирано в земеделските формирования, в Испания пък са създадени магазини, които са изцяло собственост на големи земеделски сдружения, даде примери той.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
"Сиела Норма" ще осигурява машинния вот на изборите
Синът на известен наш бизнесмен обяви: Без да се замислих, приех ...
Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено
Голяма банка предупреди своите клиенти
Габриела Пеева: Обвинена съм в нещо, което не съм сторила
Хотелиери от Гърция: Има цели хотели, заети от български туристи ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).