Експерт: Инвестицията в недвижим имот винаги е подходяща

Автор: Рени Томович
Коментари (2)
12:27 / 06.03.2023
2979
Състоянието на имотния пазар в момента се успокоява след големия бум от 2020 до 2022 г. Не очакваме рязко вдигане на цените или резки спадове, по-скоро очакваме лек застой, поне в краткосрочно бъдеще, и цените да влязат в норма. Това каза Калоян Ранков – адвокат и собственик на агенция за недвижими имоти, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

На базата на статистиката на Агенцията по вписванията в последното тримесечие сделките в София са намалели, но не драстично, отбеляза той.

Инвестицията в недвижим имот винаги е подходяща, тъй като в дългосрочен план винаги е ликвидна, допълни Ранков. "Ако в момента закупим имот за сумата Х, тази сума Х никога няма да е нула. Може да падне малко, може да се увеличи, с оглед на инфлационните процеси, но тя никога няма да е дъното“, посочи той.

Най-бързопродаваемите имоти в момента са по-маломерните жилища – едностайни, двустайни, маломерни тристайни. Те се отдават и най-лесно под наем, обясни Ранков.

Лихвите по кредитите нарастват плавно и вероятно ще достигнат до 0,5%, смята специалистът. "Когато има един ипотечен кредит, той може да бъде обезпечен с цялото имущество на лицето, получаващо кредита, включително с имота. Тогава говорим за лихви в ниските проценти. Но ако лицето желае да отговаря за кредита само и единствено с имота, който закупува, а не с цялото си имущество, това означава, че лихвеният процент автоматично скача и тогава вече може да говорим за двойни проценти“.

Според него може да се очаква, че банките ще поставят допълнителни изисквания към кредитополучателите – увеличено самофинансиране и самоучастие и завишаване на критериите относно имотите, като тези извън София ще бъдат кредитирани с по-малък процент от порядъка на 70-75%, а тези в София – до 80-85%.

Живко КРЪСТЕВ

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Над 2 млрд. лева дължим на банките
От мрежата: Колоната е около 12 км, хората пият кафе край пътя
Георги Господинов се сбогува с Пол Остър
Пътуването с автобус - удобно само за хора под 170 сантиметра
Депутатът с осемте самолета вече не е част от ПП
"Ние, потребителите": Скандална нелоялна практика на туроператор


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).