Експерт: Фалитът на "Томас Кук" е трудна ситуация на финала на един тежък летен сезон

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:53 / 25.09.2019
2680
Фалитът на туроператора "Томас Кук" е трудна ситуация на финала на един тежък летен сезон. Банкрутът на компанията ще покаже дали държавата и туристическия бранш могат да работят заедно в криза, това заяви изпълнителният директор на Националния борд по туризъм д-р Полина Карастоянова.

За "Тази сутрин" по bTV експертът подчерта, че българските хотелиери са издали фактури към туроператора, за които са платили ДДС и дължат данък печалба. Тя призова държавата да подкрепи туристическата индустрия, защото засегнатите от фалита ще бъдат лишени от изработените приходи и ще трябва да платят допълнителни разходи върху нереализирани сделки.

По думите ѝ е нужно политическо решение на проблема.

Тя обясни, че към момента тече процедура по организирането на колективен иск. По този начин потърпевшите ще имат по-силна и изявена позиция, отколкото биха имали по отделно. Освен това изтъкна, че Министерството на туризма е реагирало адекватно и навременно около ситуацията.

"Дигитализацията погълна като черна дупка една 147-годишна компания, а несигурността около Брекзит попречи на нейното рефинансиране", допълни още Карастоянова.

Експертът смята, че модерните технологии не са създали конкуренция между туроператорите и хотелиерите, а конкуренция между човешките финансови възможности.

"На два пъти вече сме свидетели на война на парите, която се води на туристическото поле. Първата фаза беше свързана с подобрената геополитическа обстановка и огромните ресурси, които преките ни конкуренти инвестираха в индустрията, за да излязат напред", изтъкна още тя.

Според нея професионалната оценка е, че през последните 20 г. промяната на модела на работа и дигитализацията са промени, които в "Томас Кук" са подценени.

Виж коментарите (0)

Още по темата (6):
11.12.2019 Германия ще обезщетява клиентите на "Томас Кук", понесли огромни загуби
08.11.2019 Ангелкова: Фалитът на "Томас Кук" не попада под контрола на Министерството на туризма
24.10.2019 Евродепутатите зоват за смекчаване отрицателните последици от фалита на "Томас Кук"
10.10.2019 Ангелкова: Заради "Томас Кук" започна дебат за законови промени
02.10.2019 240 туристи на "Томас "Кук" още са по нашите курорти
26.09.2019 Ангелкова след фалита на "Томас Кук": Ключово е да спасим сезон 2020
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).