Експерт: Цените на имотите ще продължат да растат у нас

Автор: Рени Томович
Коментари (0)
11:31 / 02.05.2023
5429
Продължава тенденцията на растеж на цените на имотите и интерес към тях. Смятам, че кредитирането на сектора ще продължава и поне в следващите 6 месеца няма да видим някакво по-осезаемо покачване на лихвите, а това са много позитивни фактори за пазара на недвижими имоти. Това каза Цветослав Цачев – главен инвестиционен консултант, "ЕЛАНА Трейдинг“, в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“.

Като причина за това той посочи все още ниските лихви по кредитите и по депозитите в България, както и високото равнище на свободни пари в банките. Успокояването на инфлацията също позволява стабилизиране на цените на имотите.

"Разходната част, това, което натискаше цените нагоре, всъщност е прекратена, поне за някакъв период от време. Няма вече такъв силен растеж на разходите за строителство, дори някои материали паднаха“, обясни Цачев.

Ситуацията на имотния пазар в САЩ обаче е коренно различна, тъй като повишаването на лихвите там е драстично. "Тази седмица ключовата новина ще бъде може би последното повишение на лихвата в САЩ от Федералния резерв, с което вече се счита, че това ще е пикът на лихвените нива. В Европа, в еврозоната все още догонваме повишаването на лихвите“, посочи експертът.

Нарастването на лихвите в Европа с около половин процент месечно. То обаче не се пренася в България. "В момента в банките има достатъчно свободен паричен ресурс, но все повече и повече хора и бизнеси търсят възможност да увеличат доходността си по него, защото дори инфлацията да намалее, тя си остава значително по-висока от тези 0 и 1-2%, който дават банките. При отлив на пари от банковата система ще се случи това повишаване на лихвите, но още е рано“, обясни Цветослав Цачев.

Централната банка вече започва да прави стъпки в посока ограничаване на кредитирането, за да намали инфлационния ръст. "Това е един от инструментите, които централната банка може да използва и при положение че ние сме във валутен борд, на практика това е единственият значим инструмент на регулатора, за да сложи някаква спирачка. Истината е, че търговските банки имат доста по-високо равнище на депозити в БНБ от тези 10%, които от 1 юни ще станат 12%. Това равнище е 16-18% за по-малките банки“, отбеляза Цачев.

Това по думите му е началото на един процес, който в бъдеще ще се засилва, но стъпките ще се случват постепенно, за да няма шок във финансовата система. "Борбата на банките е не да привличат средства, депозити, а как да ги дават по-ефективно в икономиката като кредити.“

Алтернативите за инвестиции в САЩ, в Европа и в България са едни и същи и достъпът до тях с малки изключения е еднакъв, но българинът продължава да предпочита да влага средствата си в депозити. Това е характерно както за домакинствата, но и при фирмите, отбеляза той.

"Причините за това са, че не се познават алтернативите и не може да се управлява риска. Това се променя през последните години, но с много, много бавни темпове и е причината парите да се инвестира в недвижими имоти или да стоят като депозити. В някаква степен и образованието ни не е инвестирало достатъчно през последните десетилетия“, смята Цачев.

Според него българската икономика в момента се представя доста добре на фона на глобалната несигурност през последните няколко години.

Живко КРЪСТЕВ

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Почивай в мир! Само на 54 години той ни напусна внезапно
Ето ги големите печеливши, които работят в Деня на труда и не иск...
Eurostat: Българите работят най-малко допълнителни часове
Неприятна изненада утре
Епидемиолог обясни защо ваксината против коклюш е изключително ва...
Най-после намалиха една цена!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).