Експерт: Aгнешкото в магазина е между 25-29 лева за килограм, при производител - между 9 и 12 лева

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
09:56 / 05.04.2023
5562
Има спогодба между Европейския съюз и Северна Македония за безмитна търговия с агнешко месо и това води до дъмпингов внос – то е 30% по-евтино от българското. Вносът на агнешко е инструмент на някои търговски обекти, с който се подбиват цените на българските производители. Това каза съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Той подчерта, че Северна Македония не спазва европейските регулации при използването на фуражи, ваксини и лекарства при отглеждането на животните. "Ние няма как да знаем и щом не спазват тези регулации, би следвало съответното месо да бъде с въпросителен. Това е една от предпоставките то да бъде наблюдавано под лупа. Липсата на такива регулации и по-ниският стандарт на производство и заплащане в Македония обуславят и по-ниската цена“, коментира Караколев.  

Месото не влиза директно в България, а през Гърция като реекспорт, тъй като България няма одобрен пункт от Европейския съюз за внос на меса от трети страни, обясни той. "По регулациите на Европейския съюз, щом пратката е минала през европейска страна, тя няма изискване за щателни проверки. А гърците не се задълбочават в изследвания“, обясни съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. 

По думите му заради внос на агнешко месо от Северна Македония миналата година са останали нереализирани над 20 000 български агнета. Внос на живо агнешко месо има и от Румъния, но цените в северната ни съседка са почти идентични с тези у нас, допълни Караколев.  

Агнешкото месо в магазинната мрежа варира между 25 и 29 лева за килограм.

"Във фермите цената варира между 9 и 12 лева, в зависимост от обема на търгуваната продукция. 1-1,50 лева е по-скъпо месото от производител в сравнение с миналата година“, обясни Караколев. 

Той даде съвети при пазаруване на агнешко – то трябва да има приятен розов цвят.

"Но имаме сигнали, че в някои търговски обекти използват спрейове за създаване на по-свеж вид на месото. Тук вече контролните органи трябва да следят как това месо е влязло в обекта, дали е влязло като замразено“, предупреди Караколев.

Виж коментарите (1)

Още по темата (208):
24.03.2024 Днес е Православна неделя
20.04.2023 Евтини яйца след Великден: Цяла кора за 10 лева
18.04.2023 Родни звезди пръснаха стотици левове за мръвка по Великден
18.04.2023 Снимка от Пловдив породи стотици коментари за вечния спор за селяните и гражданите
18.04.2023 Колко пари сме похарчили в България и в чужбина по Великден?
17.04.2023 Трафикът след Великден: Верижни катастрофи и километрични опашки (ОБЗОР)
Още новини от Национални новини:
Възстановиха паметника, заради който Русия започна наказателно де...
Ще приемем ли еврото: Какво представлява конвергентният доклад, к...
Бърдаров: Високият процент на необразовано ромско население в Бъл...
Петър Витанов: Радев има огромния потенциал да промени политическ...
Организатор на балове: Има семейства, които пръскат по 20-30 хил....
По-евтини домати, краставици и сирене, но млякото поскъпва


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).