ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Екшън край язовир Цонево: Пияни бракониери опитаха да прегазят служители на ИАРА
Автор: Пламена Николова 09:00 / 30.10.2020Коментари (1)5227
Пияни бракониери се опитаха да прегазят служители на сектор "Рибарство и контрол“ – Варна към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) по време на проверка край язовир "Цонево", научи Varna24.bg. За екшъна разказа за медията ни началникът на сектора д-р Николай Георгиев.

"На 28 октомври около 16.30 часа при рутинна планирана проверка от служители на сектор "Рибарство и контрол“-Варна в акваторията на язовир "Цонево“ в местност Кара Асан, която се намира между селата Сава и Аспарухово, забелязахме синя лодка с извънбордови двигател. От лодката двама души вадеха хрилни мрежи с риба от язовира. Прибираха улова в чувал.

Дебело подчертавам, че във водите на язовир Цонево е абсолютно забранено стопански риболов с хрилни мрежи, т.е. тук имаме административно нарушение по Законът за рибарството и аквакултурите. Спряхме нашия автомобил на черния път, бях с още двама колеги, и започнахме да ги наблюдаваме с бинокли. Бяха на стотина метри от нас, но не ни виждаха, защото бяхме в гората. Двете лица са добре познати на служителите на ИАРА с бракониерските си набези. Като приключиха, двете лица излязоха с лодката на брега, натовариха чувала с рибата в багажника на колата, Land Rover Discovery.

Прибраха също мотора на лодката, греблата, въжета и останалия инвентар, нужен за пускане и работа. Изчакахме ги да си натоварят всичко в автомобила. Потеглиха по един черен път, който е извън чашката на язовира в посока на нашия патрулен автомобил. Препречих пътя, за да не могат да ни заобиколят. Като се показаха, съответно подадохме знак да спрат. Нашият автомобил е обозначен с отличителните знаци на агенцията, както и ние самите от шапката до обувките сме облечени с дрехи, които ясно и красноречиво говорят за това, че сме държавни служители.

Легитимирахме се, единият колега застана пред техния автомобил, а аз тръгнах към шофьорската врата на водача, за да му покажа картата си и да го помоля да слезе, за да извършим проверка и да поискаме да се легитимират. Третият колега отиде в задната част на техния автомобил, за да може да отвори багажника и да извади това, което нас ни интересува.

При това, в момента на смъкването на прозореца, двете лица се оказаха във видимо много нетрезво състояние. В момента, в който си показах картата, лицето зад волана само мръдна лоста на автомобила и даде рязка газ и буквално се опита да мине през колегата, който стоеше пред техния автомобил. Добре, че двамата колеги, с които бях, са служители с над 10-годишен стаж в агенцията, и човекът сякаш очакваше какво ще се случи.

Затова реагира светкавично и се хвърли под нашият автомобил, за да избегне фаталния удар. Аз скочих встрани, защото ако бях останал, задните гуми щяха да минат през краката ми. Той не удари нашия автомобил в задницата, защото очаквах това да направи, а изкриви и удари техния автомобил в горско дърво. При удара се отвори багажникът и всичко, което ни трябваше, се изсипа в краката ни.

Когато шофьорът видя, че аз съм зад неговия автомобил, даде рязко назад с пореден опит този път да сгази мен. Явно осъзнавайки, че те са двама, а ние трима, даде отново рязко напред, събори още едно дърво с колата си, дръпна ръчната, за да направи рязка маневра и с мръсна газ изчезнаха по черния път.

Загубихме ги, защото ни трябваха пет минути дя си поемем въздух и осъзнаем какво е можело да се случи. Събрахме всичко, което изпадна от колата им като бракониерски инвентар и улов, излязохме в зона с обхват и сигнализирахме на тел. 112 полицията. Дойде оперативна група, обяснихме кой е човекът, веднага го намериха него и автомобила.

Последва прокурорско разследване. Оказа се, че лодката е крадена от друг човек. Работата беше Клондайк от 30-те години в Канада. Мислех, че такива неща тук не се случват, но явно в тези малки населени места още има каубойски изпълнения. Надявам се на лицето да бъде повдигнато обвинение за опит за убийство.

По нашето законодателство той е направил три административни нарушения. Усвоява рибен ресурс в обект, в който няма това право, превозва мрежи и риба, в което се нарушава друг член на Закана за рибарство и аквакултури и третото нарушение, не изпълнява разпореждане на държавни органи. От полицейска гледна точка вероятно ще бъде подведен под наказателна отговорност за неспазване на разпореждане на държавен служител и опит за нанасяне на тежка телесна повреда или умишлено убийство на служител на ИАРА", разказа д-р Георгиев.

Той сподели още, че при предходни проверки, същите две лица са били засичани в лодката с пушки и истински късмет е това, че този път не са разполагали с оръжие и не се е стигнало да фатални последици.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: