Екоминистърът: България не трябва да бъде бунище

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:45 / 07.01.2022
1067
"България не трябва да бъде бунище за боклуци, независимо дали са вносни или не". Това заяви вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов на блиц контрола в НС в отговор на въпрос за намеренията на правителството.

По думите му целите, които има ЕС, е да се постигнат по-високи нива на рециклиране.

Има решение на правителството за ограничаване на определен тип отпадъци и RDF гориво. Целта на правителството, което се обсъжда като анализ, не е за поддържане на ТЕЦ "Марица изток" с вносни отпадъци, а анализ за това дали може решението за отпадъците, които не мога да бъда рециклирани, да бъдат оползотворени по този начин, обясни Сандов.

Екоминистърът уточни, че правителството ще направи всичко възможно страната ни да не се превръща в последна спирка на отпадъците на Европа.

Трябва да се въведе стриктен контрол, но ние ще направим всичко възможно България да не внася опасни отпадъци отвън, увери Сандов.

Той подчерта, че откакто е встъпил в длъжност, няма промени в политиката на ОВОС и няма внос на нито един тон опасни отпадъци. Тези отпадъци, които пристигат във Варна са от подписите на бившия министър на околната среда и водите Емил Димитров от правителството на ГЕРБ. Общините в по-голямата си степен и брой не правят добро сепариране на отпадъка, посочи екоминистърът.

Той отбеляза, че няма да има проект за създаване на завод за RDF отпадъци.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).