Единственото нормално решение за справянето с празните жилища е през данъчната политика

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
09:54 / 13.11.2023
7355
"Във връзка с появилите се спекулации в медиите общинските съветници от ПП/ДБ и "Спаси София“ в общинския съвет обръщат внимание, че не споделят разпространеното мнение за прехвърляне на необитаеми жилища към жилищния фонд на общината. Те уточняват, че подобна идея не е залегнала в програмата на коалицията и никога не е била предмет на обсъждане в групата. Те подчертават, че решението за справяне с проблема с пустеещите сгради минава през спиране на "градоустройството“ на парче и чрез обвързване на такса за разрешително за строеж и с разходите за инфраструктура“.

Това се казва в позиция на групата, изпратена до "Сега“.

Идеята на архитекти, от екипа на Василев за изземване на празните жилища и настаняване на нуждаещи се "като в Барселона“ предизвика буря в последните дни. За нея от месеци говорят архитекти от гражданското сдружение "Екипът на София“, което беше част от организациите, издигнали Васил Терзиев за кмет и до голяма степен изготвиха програмата му, заедно със "Спаси София“.

Само през данъчна политика може да се реши този проблем. Такова мнение изрази в разговор с Economic.bg Георги Янков, съдружник в компанията за недвижими имоти Primo +.

Единственото нормално решение за справянето с празните жилища е през данъчната политика. Просто владеенето на жилищата в България е много евтино и това се коментира от много време в България“, казва той.

Според него в държава, в която хората изповядват принципа – "моят дом- моята крепост“, подобни методи не само, че няма да сработят, но и са против правото на собственост на хората.

Освен това дава за пример района на Тел Авив в в Израел, в който преди въвеждането на по-високите данъци за имоти, необитаемите жилища са били огромен процент и кварталът е излеждал много неприветливо. След промяната на данъчната политика обаче нещата са се променили.

Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
В тази билка има калий, калций, желязо, манган, магнезий и цинк, ...
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за проблеми при издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).