ЕП проверява училищата в Каталуния за езикова дискриминация срещу испанския

Автор: Иван Христов
Коментари (0)
19:35 / 25.10.2022
986
Европейският парламент (ЕП) одобри изпращането на специална мисия в испанската автономна област Каталуния, за да анализира възможната езикова дискриминация срещу официалния език на страната в училищата, пише El Mundo.

Комисията по петиции на ЕП току-що одобри мисия в Каталуния за анализ на езиковата дискриминация в каталунските училища. По-специално, представители на Европейския парламент ще проучат дали политиката на регионалното правителство в образователната система нарушава основните права.

Според вестник El Mundo посещението на евродепутатите в Каталуния е планирано за втората половина на следващата година. Асамблеята изисква обучението в местните училища да се провежда както на каталонски, така и на испански. Властите на автономната област не искат да се подчинят на решението на съда, който потвърди необходимостта поне 25% от часовете в учебните заведения в Каталуния да се провеждат на испански език.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Тапата на АМ "Тракия" продължава, колите изчакват на място
Почина Петя Ставрева
Кошмарен трафик на някои от граничните пунктове
Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).