Джипи за разхлабването на мерките: Политическо решение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:25 / 01.04.2021
2485
Относно частичното разхлабване на мерките, сравнено от премиера с движението на ластик, д-р Виктория Чобанова коментира:

"За мен това е политическо решение. Ластиците са нещо много хубаво, когато сте във фитнеса и трябва да правите мускули.“

Ако всички получили ваксина до момента се струпат в кабинетите на личните лекари за сертификат, общопрактикуващите лекари няма да могат да преглеждат пациентите, които и сега са много. Това обясни в интервю за БНР д-р Виктория Чобанова, личен лекар и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.

Тя написа отворено писмо до Здравната каса, министъра на здравеопазването и медиите, в което призова да не се пречи на общопрактикуващите лекари да лекуват болните. Един от засегнатите в писмото въпроси е сертификатът за ваксинация. Според д-р Чобанова по този начин една държавна структура – НЗОК, решава как юридически частни субекти могат да регулират дейност, която не касае договорните им отношения с тази структура.

Общопрактикуващите лекари в момента са на границата на изтощението, изтъкна Виктория Чобанова. Ако те трябва да издават документи на всички, които са ваксинирани, няма да могат да преглеждат болните, които така и така са много, посочи тя. 

"Едно е да се издава документът в процеса на ваксинация, съвсем друго е да дойдат всички, които досега са ваксинирани при нас, за да си получат заветната хартийка, която, оказва се, няма да им свърши никаква работа за нищо.“

Лекарите от София област споделят за голям процент заболеваемост и проблеми с настаняването в болници на пациенти, които имат нужда от хоспитализация.

"Проблемът е същият, какъвто беше през ноември, даже може би малко по-голям“, отбеляза Чобанова.

Налага се в домашни условия да се лекуват хора с дихателна недостатъчност и в тежко състояние, които категорично се нуждаят от болнично лечение, подчерта д-р Чобанова.

Разнопосочните послания относно ваксините водят до разколебаване и отказ във вземането на решения за ваксиниране в момента, смята д-р Чобанова.

"Случиха се лошо нещата с "АстраЗенека“. Оказа се, че има малко повече странични ефекти,  отколкото очаквахме. По отношение на ваксинацията в България - все по-малко хора искат да се ваксинират с "АстраЗенека“. Дори колеги споделят, че не могат да съберат 10 човека за отварянето на един флакон. Не можем да губим 8 дози заради това, че има двама записани.“

"Има боледуващи и след преболедуване, има и боледуващи и след ваксинация – повечето са след първа игла, но има и такива, които след втора доза ваксина се разболяват“, каза д-р Чобанова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).