Дълго чакан момент! Подготвя се край на извънредната епидемична обстановка в България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:51 / 25.03.2022
17712
Управляващата коалиция отменя извънредната епидемична обстановка, но се запазва правото на здравните власти да въвеждат базисни противоепидемични мерки. Това става възможно с предложения за промени в Закона за здравето, внесени в Народното събрание от управляващата коалиция. Действащата в момента извънредна епидемична обстановка е в сила до 31 март, така че промените би трябвало да се приемат преди края на месеца.

С предлаганите промени в закона Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции ще могат както досега лесно да въвеждат базови COVID правила, сред които дистанция, дезинфекция, проветряване, носене на маски, организиране на ваксинационни пунктове и кампании, защото ваксинираните разпространяват вируса по-малко, COVID сертификат при влизане в България, но не и забрана за пътуване до страната, предава "24 часа".

С отпадането на извънредната епидемична обстановка също така не се отменят изискванията за изолация и карантина в случай на заразяване със SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19) или контакт с положителен за коронавирус. В проекта е записано още, че здравното министерството ще може до края на юни да подпомага финансово, с апаратура и консумативи болници с COVID пациенти, както и да плаща за работа на първа линия.

С края на извънредната епидемична обстановка постепенно ще отпаднат и някои облекчения, като облекчените процедури за отпускане на лекарства на хронично болните, автоматичното удължаване на ТЕЛК решения, компенсациите за затворени бизнеси, неналагането на запори върху някои възнаграждения и банкови сметки, онлайн изпращане на книжа, облекчения при обществените поръчки за медицинските изделия, забрана за износ на лекарства.

По закон повечето от изброените облекчения ще важат известно време след отмяната на извънредната епидемична обстановка. Най-често определеният срок е два или три месеца след отмяната ѝ. Така например мярката 60/40 за подпомагане на бизнеса ще продължи да действа до края на юни.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
Експерт: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).