ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Драстичен скок в таксите на куриерските фирми - плащаме почти двойно за малък пакет
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:11 / 25.01.2022Коментари (1)11920
©
Таксата за доставка на пратки с куриерски фирми е скочила почти двойно заради високите цени на горивата и енергийните ресурси, пише "Телеграф“.

От 3,90-4 лева за пратки в рамките на 3 килограма цената вече е 6,30-6,60 лева, ако доставката е до офис на транспортната компания. Сравнението е направено на база цените преди пандемията.

От 12 на 20 лева пък е скочила доставката на пакети в рамките на 4 килограма от Казанлък до София, разказа потребител, който често си поръчва хранителни добавки по куриер.

Освен че има ръст на цените от компаниите, някои от транспортните фирми са въвели и нови такси, например пренасочване на пратка. Така, ако си поръчаш смартчасовник от интернет магазин за 89 лева, с доставката цената му става 95-96 лева. В случай че не може да си на адреса и предупреждаваш куриера, към цената на доставката се добавя още 3,30 лева например.

Така доставката заедно с такса пренасочване отива към 9-10 лева. Освен това някои от куриерите предоставят услуга известяване с есемес, което обаче се таксува по 0,18 лв. Други пък известяват за нова пратка със съобщение по Вайбър например и е абсолютно безплатно, разказват търговци на козметика, които често се налага да ползват куриерски услуги.

По думите им някои от куриерските компании са премахнали услугата за пратки до 3 килограма, които преди се таксуваха по 3-4 лева, и вече сумите са начисляват на всеки килограм.

След увеличението на цените на куриерските услуги в края на миналото лято поскъпването на дизела ще продължи да дърпа цените нагоре през 2022 г., коментираха експерти в бранша.

И "Еконт“, и "Спиди“ са обявили на страниците си "такса гориво“ в размер на 12% за месец януари 2022 г.. Тази такса влиза в цената на куриерската услуга.

Компанията определя всеки месец таксата си гориво на база на средната цена на дребно на дизеловото гориво в последния ден на предходния месец.

Примерно за август таксата възлиза на 11,50%, което съответства на цена на дизеловото гориво в диапазона 2,24 – 2,34 лева за литър, става ясно от справка на сайта на "Спиди“.

При цена на дизела от 2,46 до 2,58 лева/л таксата е 12,50 %.

Ако литърът струва между 2,59 и 2,71 лв., такса“гориво“ е 13%. Към момента цената на горивото е 2,50 лв./л с тенденция към поскъпване според сайта за цени на горивата Фуело.нет.

Това означава, че ако куриерската фирма увеличи компонента за гориво от 12 на 12,5 на сто, цената за изпращане на най-масовите пратки ще се увеличи с под 5 стотинки, коментираха експерти от бранша.

От "Спиди“ пък са обявили, че от 1 февруари ще бъде актуализирана таксата за плащане с карта в България и Румъния. Новата такса при плащане на автоматите на "Спиди“ ще бъде в размер на 0,96% с ДДС от стойността на превода. Останалите комисиони за допълнителни услуги "Наложен платеж“ остават без промяна, съобщават от куриерската фирма.

Въпреки скока на цените при офисите на куриерските фирми обичайно има опашки от десетки чакащи за получаване или изпращане на пратки, видя "Телеграф“.

Някои хора чакат поръчки от онлайн търговци, тъй като не могат да посетят търговските центрове заради въведените ограничения за зелен сертификат. 6 лева струва най-малко доставката на дадена стока и ако примерно си поръчал обувки и не ти станат и ги върнеш, плащащ около 13 лева. Толкова струва транспортната услуга.

В момента по-евтино излиза доставката на пратки до офис на куриерската компания. В случай че се поръча до дома или друг адрес, се начисляват допълнителни такси.

Така за пратка до 3 кг цената е 3,60 лв., но ако е занесена в куриерската компания и е доставена до офис на същата фирма. Ако обаче куриерът я вземе от личен адрес и я достави до друг, цената скача на 8,77 лв. Ако пакетът е до 6 кг и е взет от адрес и доставен до дома или офиса на получателя, цената е 15,36 лева.

Най-ниска е цената за доставка на пратки през специални устройства за пращане и получаване на колети, монтирани от куриерските фирми. Тази услуга е много предпочитана от младите клиенти, защото работи извън работното време на офисите на куриерските фирми.

Те са основно в търговски центрове, които отварят в 9,30-10 часа и работят до 22 часа вечерта, обяснява клиент.

Пратките се получават чрез въвеждане на уникален код и натискане на няколко бутона. Заплащането на всички услуги става с дебитна или кредитна карта. Някои фирми правят специални намаления при ползване на тези автомати, а други са въвели твърда цена за колети до 3 килограма от 2 лева за брой.

Увеличение с 30% са отбелязали пратките по време на коледните и новогодишните празници през 2021 спрямо 2020 г., съобщиха от Български пощи за "Телеграф".

Български пощи постигат вече голяма бързина в обработка на пратките, след като са въвели в експлоатация сортировъчна машина, закупена със средства от Фонда за качество на услугата. Тя има капацитет 10 000 пратки в час до 36 дестинации, обясниха от компанията.

Цените на Български пощи са по-ниски, отколкото на куриерските фирми. Но там доставките са от и до пощенски клон. Международните колети могат да се изпращат по земен или по въздушен път. В страната могат да се изпращат колети с тегло до 20 кг, а в чужбина до 31,5 кг.

Колетите до 3 кг, ако се изпращат до същото селище, струват 1,90 лева, а ако са до друго населено място, цената скача на 3,10 лева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Цените на горивата не са скочили два пъти, нито заплатите на служителите им са двойни спрямо миналата година, че да се покачват доставките двойно! Дори напротив - доставчиците се радват на небивало огромно количество поръчки и печалби в условията на наложени забрани за повечето хора да пазаруват лично от големите търговски вериги и магазините в търговските центрове! За статистиката прилагам и още един пример за цената на доставка. Изпращане на телевизор с тегло 17,6 кг от адрес в Пловдив до адрес в София излиза 33,82 лева. Миналата година доставката на същия телевизор, но в обратната посока, струваше 19 лева! Кое точно породи почти двойното покачване на услугата при липса на двойно покачване на заплатите, на горивата, на ДДС, на данъците, на наемите, на осигуровките?! Просто няколкото по-големи "играча" на пазара на доставките в България видяха, че са монополисти и сега се възползват от така създалите се удобни за тях условия! Вчера получих пратка от Финландия, която на изпращача е струвала 20 евро! От любопитство проверих колко ще струва същата пратка от България до Финландия и се оказа 110,23 лева!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: