Доклад: Пловдив е най-шумният и най-мръсен град в България!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (12)
14:36 / 15.06.2012
8437
Пловдив е едновременно най-мръсният и най-шумният град в страната. Това става ясно от доклада за състоянието на околната среда у нас, който беше представен вчера.

В класацията за най-шумните градове влизат и София и Варна, а към най-мръсните са причислени Перник и Враца. 

Според данните на Изпълнителната агенция по опазване на околната среда за периода от 1990 г. до 2010 г. фините прахови частици във въздуха в страната са намалели с 62%. Въпреки това 57 на сто от населението у нас диша въздух с наднормено съдържание на фини прахови частици. Основните източници на замърсяване пък са отоплителните уреди на твърдо гориво и транспорта. Огромният брой автомобили допринася и за надуване на децибелите (dB). При норма от 50-60 dB средно през деня 67 dB тормозят пловдивчани. В столицата пък шумът достига 72 dB.

Наднорменият шум вечер засяга 73,40 на сто от пловдивчаните и 72,23% от столичаните, показват данните от доклада. Това означава, че над 2 млн. българи спят на врява. Европейският съюз е изработил директива за оценка и управление на шума в околната среда, която цели да изгради общи мерки за справяне с проблема. Стратегическите шумови карти са направени в съответствие с условията на директивата и са предназначени за оценка на шума.

Използват се като основа за определяне на приоритетните проблеми при разработването на плановете за действие за намаляване на шумовото натоварване.

В шумовата карта на Пловдив, изработена преди две години, е предвидено изграждането на шумоизолиращи стени по 18 улици и булеварди в града. Това е една от най-популярните мерки за борба с неприятните звуци. 

"Ограничаването на движението в центъра на града чрез изграждане на паркинги във входа, както и подобряване на пътните настилки оказват положителен ефект при намаляването на шума", обясни директорът на агенцията Ваня Григорова. 

Подобряване на организацията на движение също е мярка за борба с шума, както и въвеждане на зелени вълни на светофарите, които ще намалят престоя на кръстовищата. По улиците, където е отчетено завишено ниво на шум, може да бъде ограничена скоростта на движение. Ограничаването на движението на тежкотоварни автомобили през нощта в жилищните квартали и локални улици също ще доведе до положителен резултат, казват експерти.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (12)

Още по темата (376):
11.04.2024 Беззаконие и безнаказаност! Отровният пожар в Пловдив е бил нарочно
запален
11.04.2024 Гъст черен дим над част от Пловдив!
17.03.2024 Откриват телефонна линия за гражданите, които искат подмяна на старите печки с климатици
03.03.2024 Видео от Пловдив: Сами се тровим, факт!
18.02.2024 Търси се фирма, която да почисти Пловдив от 4250 стари печки на дърва и
въглища
17.01.2024 Пловдив взима мерки за качеството на атмосферния въздух
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).