Доц. Гломб: Не бих се учудила, ако ваксината стане на годишна база

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
13:23 / 08.02.2022
2633
Бустерната доза повишава с 20% неутрализиращите тела в организма при "Омикрон". Това мнение изрази акад. Богдан Петрунов от Българската академия на науките. Предизвиква ли новият вариант на коронавируса тромбози и опасна ли е хремата за мозъка?

Ако ги предизвиква, ги предизвика в значително по-ниска степен, отколкото предишните варианти, защото неговото размножение е концентрирано предимно в горните дихателни пътища. Тромбозата като явление на болестта на Ковид-19 е обикновено в белия дроб, а "Омикрон" много рядко достига до него. Но това, че изглежда, че протича по-леко в никакъв случай не трябва да ни успокоява, заяви вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб.

Тя сподели, че от САЩ идват тревожни данни.

Там "Омикрон" също е доста разпространен, те имат доста заразени и хоспитализирани, както и голяма смъртност. Те имат смъртност почти равна на тази от "Делта" вълната, която представлява 2/3 от смъртността от ерата преди ваксините. Но човечеството винаги живее с вирусите, така че трябва да се учим да живеем с тях и да се адаптираме. Със сигурност вирусът, причиняващ Ковид-19, ще остане сред нас, допълни доц. Гломб в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитана дали хремата е опасна при "Омикрон", тя отговори: Установи, че SARS-CoV-2 причинява неврологични симптоми, защото един от основните симптоми при "Омикрон" е тежка умора. Хората не са физически много зле, нито температурата е висока, но имат невероятно чувство за умора, отпадналост, абсолютно загубена работоспособност.

Доц. Гломб подчерта, че някои от симптомите на лонг-Ковид са неврологични.

При 80% от хората, които бяха заразени с уханския вариант, протичаше сравнително леко. 20% от тях се влошаваха, Делта беше по-сериозен вариант. Той продължава да се засича, но отстъпва мястото си на "Омикрон", включително и у нас. Почти 75% от секвенираните проби, които са взети до 20 януари, са с "Омикрон". Вирусите мутират непрекъснато, добави вирусологът.

Преди известно време се появиха статии, свързани със SARS-CoV-3. Съществува ли реално той?

SARS-CoV-3 няма. Решението за име на вирус и нов щам става въз основа на големи международни екипи. Само те могат да дадат име на вируса. Човешките знания напреднаха толкова, че може да следим еволюцията на вируса в реално време. Предишните поколения не са имали тази възможност. SARS-CoV-1 предизвикваше само симптоматични инфекции, можеше да се разбере лесно кой е болен и кой е носител, докато SARS-CoV-2 се скри в безсимптомното протичане на болестта, посочи доц. Любомира Николаева-Гломб.

Тя не вярва, че ще трябва да се ваксинираме на всеки 3 месеца.

Не бих се учудила, ако ваксината стане на годишна база. Работи се по ваксина на Moderna и Pfizer, насочена срещу "Омикрон", работи се върху комбинирана - грип и коронавирус, както и пан-коронавирусна ваксина. И може би край на пандемията като пандемия, обхващаща целия свят, ще дойде, коментира вирусологът.

Виж коментарите (1)

Още по темата (17025):
06.05.2024 Ген. Мутафчийски за трудностите на военен лекар
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Тапата на АМ "Тракия" продължава, колите изчакват на място
Почина Петя Ставрева
Кошмарен трафик на някои от граничните пунктове
Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).