Днес е Андреевден - не се работи къщна работа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:51 / 30.11.2017
4262
В последния ден на месец ноември всяка година православната църква почита паметта на Св. Апостол Андрей Първозвани. Името е наложено, тъй като той, пръв от апостолите, е бил повикан да тръгне след Исус Христос. Името на светеца се споменава често в Евангелието, най-популярен е разказът за нахранването на народа с пет хляба. Свети Андрей е християнски проповедник, един от 12-те апостоли, брат на Свети Петър. Смята се, че от 30 ноември денят започна да се увеличава. На някои места наричат празника Едреевден заради българската поговорка, която гласи, че "На Ендрей денят започва да наедрява колкото едно просено зърно".

Празникът е познат още и като Мечкин ден. Днес се отбелязва празник на зърното, традицията повелява рано сутрин да се вземе едно едро зърно и да се хвърли в горящия огън, за да растат на високо и останалите житни растения. На трапезата трябва да присъства една от храните - жито, ечемик, царевица, грах, просо, боб или леща. На Свети Андрей не се работи къщна работа. Имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андрея, Андреа и други.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).