Директор на фирма: Домашното пране на работно облекло е рисково

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
13:16 / 29.05.2025
8674
Ново мащабно европейско проучване на Lindström разкри тревожни пропуски в хигиенните практики на хранителния сектор, които заплашват не само безопасността на храните, но и доброто име на производителите.

Изследването, осъществено от водещата агенция за пазарни проучвания Norstat сред 940 служители в хранителната индустрия от 11 европейски държави, разкрива сериозни хигиенни пропуски, свързани с неправилната употреба и поддръжка на работно облекло.

Основни изводи от проучването:

73% от служителите са занасяли работното си облекло у дома, за да го изперат;

64% перат дрехите си под 70°C, което не е достатъчно за унищожаване на бактерии;

32% никога не гладят облеклото си – процес, който би могъл да редуцира бактериалното замърсяване;

24% споделят, че носят работно облекло извън работното място;

33% от служителите не са наясно с хигиенните стандарти, на които трябва да отговаря тяхната производствена среда.

"Домашното пране е рискова практика – то не осигурява нужната дезинфекция и допуска възможност за кръстосано замърсяване, особено когато облеклото се смесва с лични вещи или се съхранява неправилно. Подобни практики застрашават не само качеството на храната, но и доверието на потребителите“, коментира Венцислав Бояджиев, управляващ директор на Lindström България.

Работното облекло влияе и върху мотивацията и продуктивността на служителите

Проучването разкрива и значима връзка между качеството на работното облекло и усещането за благополучие на служителите:

85% заявяват, че чистотата и комфортът на облеклото влияят върху тяхнaта удовлетвореност от работата;

18% директно свързват подходящия размер и кройка на облеклото с по-висока продуктивност;

Най-честата причина за неудовлетвореност е слабата издръжливост на облеклото (28%), която води до по-бързо износване и необходимост от подмяна.

Служителите настояват за устойчивост – реалността обаче показва друго

Въпреки че 79% от анкетираните посочват, че устойчивостта е важна за тях, все още 30% от повреденото облекло не се поправя, а се изхвърля. Почти половината служители не знаят какво се случва с износените дрехи, а 29% от тях споделят, че текстилът се озовава на сметището.

Изследването е проведено през февруари 2025 г. от Norstat сред служители в 11 държави: България, Хърватия, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Турция.

В проучването участват 2 276 служители, като 940 от тях работят в хранителната индустрия. Повечето от тях са жени (61%) и постоянни служители (76%), ангажирани най-често в производството на печива, готови ястия и месни продукти.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Концесионер: Цената ще бъде 1 лев на чадър и 1 лев на шезлонг на ...
Сигнал от сирени утре в цяла България точно в 12 часа
Представиха визуализацията на Националната детска болница
Астрологът Гал Сасон: Това е време за България и българите да се ...
След убийството на Маги от Хасково: Полицията отрича за списъци н...
През пролетта на 2026 година започва строителството на Национална...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).