Димитър Маргаритов: Около 1/3 от съобщенията за опасни храни в ЕС са от България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:53 / 27.02.2023
1866
България стои на едно от челните места по нотификация на опасни стоки от хранителен произход в ЕС. Това означава, че около 1/3-та от съобщенията за опасни храни, са получени от България. Това може да означава и че контролните органи стриктно следят пазара. Това заяви в ефира на NOVA Димитър Маргаритов, бивш директор на Комисията за защита на потребителите. 

Той говори и за случая с 8-годишно дете, което си е изгорило хранопровода, отпивайки от сокче в хотел. По думите му в последните години е създадена добра организация, при която, в подобни случаи се изтеглят конкретни партиди стоки.

"Има такъв алгоритъм и той може да работи доста добре. Сега има една безкритичност на пазара, което е предпоставка за подобен тип инциденти. Важно е да се стегнат редиците и да се внимава", каза Маргаритов.

Той похвали адекватната реакция на родителите, които са взели бутилката със сок, от която е пило детето. Това ще помогне за установяване на обективната истина, смята той. Ако институциите си свършат работа, ще може да се установи причината за този инцидент, убеден е Маргаритов.

Той посъветва при подобна ситуация – ако хората попаднат на опасни храни, по възможност да запазят част от този продукт, за да се уведомят и разследващите органи и да се стигне до санкция.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери, представящи се за известна българска куриерска фирма, изм...
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).