Детските градини ще работят през уикенда и лятната ваканция?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (19)
10:40 / 22.02.2012
5693
Забавачките и детските градини ще работят и през уикенда и лятната ваканция. Такава възможност дава за първи път проектозаконът за училищно и предучилищно образование. Така родителите, на които им се налага да работят и в събота и неделя, ще могат да оставят детето си в детската градина и през тези дни.

Почасовите занимални в забавачките обаче ще бъдат заплащани допълнително, като парите от събраните такси ще бъдат похарчени за заплащане на педагози и за подобряване на условията в детските градини.

Малко преди представяне на законопроекта синдикатите настояваха глобите за родителите, чиито деца системно кръшкат от час, да скочат до 2000-3000 лв. Санкциите за майки и татковци на учениците, които бягат от клас, ще бъдат значително по-ниски - между 50 и 150 лв. В случай че детето им продължи да отсъства, въпреки първоначалната глоба се предвижда следваща санкция, която стига до 500 лв.

Новият закон разрешава на директорите сами да определят предметите, които ще се изучават в клас, съобразно талантите, потребностите, проблемите и на учениците. Профилите, които да учат гимназистите след десети клас, както и да избират кои предмети да се изучават като ЗИП и СИП, също ще бъдат приемани от ръководството на гимназията. Така те могат да вкарват в учебната програма часове по здравно образование, предприемачество, информационни технологии, гражданско образование и др.

Приемът в езикова гимназия след 4-и клас пък е друга възможност, от която ще могат да се възползват някои от школата, но няма да има държавни изпити за влизане в тях. По тази схема математическите училища с прием в 5-и клас ще се наричат "средни". Това обясни вчера Асен Александров, съветник към просветното министерство.

Подготовката за бъдеща кариера ще започва още от забавачката. Предвижда се да бъдат открити и т.нар. центрове за подкрепа на личностното развитие. В тях ще се развиват талантите на малчуганите и ще се помага на децата с увреждания да усвояват по-лесно уроците.

След като измести задочното следване, дистанционното учене навлиза и в средното образование.

То обаче ще обхваща само учениците от 8-и до 12-и клас. Средношколците над 16 г. пък ще имат възможността да учат задочно.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (19)
Още новини от Национални новини:
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...
Борисов: Не съм чувал и виждал Пашата от 20 години
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите му с Асен Васи...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Увеличиха заплатите на полицаите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).