Десислава Танева: В Северна България чумата е най-страшна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
11:05 / 09.08.2019
2745
Безспорно ще има кадрови и организационни промени, но не можем да ги направим в пика на заразата с африканска чума по свинете (АЧС), когато ни трябват хора на терен. Това заяви в ефира на Сутрешния блок на БНТ1 министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по повод проверката, назначена от главния прокурор в Агенцията по безопасност на храните (БАБХ).

30 огнища на африканска чума тип домашна свиня са установени до момента на територията на страната, като те са основно в Северна България. Шест от тях са в промишлени свинекомплекси. Повечето нови случаи на вируса от последните дни са при дивата свиня, те са общо 33, обясни министър Танева.

От 2007 г. 12 държави членки на ЕС са с такива установени случаи и все още няма страна от тях, която да е излязла от списъка с този вирус. 12 години африканската чума не е изкоренена от стопанствата в Европа, категорична е Танева. 

Всичко, което е оставено да се произвежда, е само и единствено при условията на мерки за биосигурност. Това е целта, която ние имаме и трябва да постигнем, ако искаме да имаме местно производство. Трябва да бъдат изградени мерки за биосигурност и регистрации на тези стопанства - не е толкова трудно, нито толкова скъпо. Оттам насетне рискът от разпространение, от зарязване, поражения и икономически загуби силно намалява и се дължат компенсации за загубени животни, каза още Десислава Танева.

Благодаря на всички хора, които станаха съпричастни се включиха в борбата с африканската чума - усвоиха си месото, изчистиха стопанствата и ние ще им предоставим финансов стимул в размер на 300 лв, подчерта министър Танева. 

Относно недоволството на животновъди срещу началника на Агенцията по безопасност на храните д-р Дамян Илиев и назначената проверка от главния прокурор Сотир Цацаров, Танева заяви, че ведомството й ще съдейства на прокуратурата и ще се съобрази изцяло с резултатите от проверката.

Виж коментарите (2)

Още по темата (68):
19.07.2023 Регистрираха първи случай на Африканска чума по свинете у нас за тази
година
27.09.2021 БАБХ с важно уточнение за африканската чума, открита край Пловдив
27.09.2021 Огнище на африканска чума по свинете в Съединение, умъртвяват животните в радиус от 3 км!
12.09.2021 Експерт: Българското месо ще изчезне от магазините, ако не бъде намерен изход от ситуацията
26.08.2021 Откриха 14 нерегистрирани животновъдни обекта край Пловдив
05.03.2020 Ще изгубим ли източнобалканската свиня заради африканската чума?
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).