Денят на локомотивния машинист в Европа честват утре

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:56 / 19.09.2008
1166
От 1992 г. насам Денят на локомотивния машинист в Европа се отбелязва през третата събота на месец септември. Българският локомотивен персонал чества този празник от единадесет години.

Към момента в "Български държавни железници" ЕАД работят над 2 720 локомотивни машинисти, които са възпитаници на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" или на неговия предшественик - Полувисшия железопътен институт.

Със структурната реформа в "Български държавни железници" ЕАД, през м. ноември 2007 г. беше учредено дъщерното дружество "БДЖ - Тягов подвижен състав (Локомотиви)" ЕООД, което отговаря за експлоатацията и поддръжката на локомотивите и мотрисните влакове на железопътния превозвач. Дейността на дружеството се осъществява в шест локомотивни депа в градовете София, Пловдив, Горна Оряховица, Варна, Бургас и Стара Загора. 

Българските локомотивни машинисти усъвършенстват периодично своята професионална квалификация чрез участие в различни курсове, организирани от Центъра за професионално обучение (ЦПО) към "Български държавни железници" ЕАД. От началото на годината до момента ЦПО е организирал курсове за усъвършенстване и разширяване на професионалната квалификация на 463 машинисти и помощник-машинисти.

Към професията локомотивен машинист проявяват интерес и външни на железницата лица. През настоящата година 45 души са взели участие в курсове за помощник-машинисти, организирани от ЦПО, а за започналите през последните дни нови курсове за външни лица са се записали 32 души.

През април 2008 г. всички локомотивни машинисти преминаха през допълнително обучение, организирано от "Български държавни железници" ЕАД за целия влаков персонал, за действия в кризисни ситуации. През октомври предстои провеждането на повторно обучение от този тип. Успоредно с това допълнително обучение, локомотивният персонал преминава задължителните, регулярни инструктажи за безопасност, противопожарна охрана, работа с електрически инсталации и др.

В началото на юни 2008 г. железопътният превозвач осигури постоянна мобилна връзка между локомотивния персонал, превозните бригади във влаковете и останалите оперативни и експлоатационни звена, които имат отношение към осъществяването на превозния процес. По този начин се постигна по-добра координация на действията и съкращаване на времето за реакция при възникване на извънредна ситуация.

От началото на 2008 г. до настоящия момент 16 машинисти са наградени от ръководството на "БДЖ - Тягов подвижен състав (Локомотиви)" ЕООД за проявен висок професионализъм, бдителност и навременни действия, благодарение на които са предотвратени железопътни инциденти и е опазен живота на пътниците и целостта на превозваните товари.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Опасна търговия с лекарства се завъртя в интернет
Заради проблем със сайта на тотото Министерството започва проверк...
Бойко Борисов: Ще правим правителство с ПП-ДБ, но този път ние ще...
Радев от аудиенцията във Ватикана: Срещата с президента на РСМ тр...
Минималната почвена покривка през Кампания 2024: Ще има само един...
Четири коли се врязаха в мантинелата на АМ "Тракия", задръстванет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).