Денков: За Австрия е по-добре България да бъде в Шенген

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
09:24 / 24.10.2023
825
За Австрия е по-добре България да бъде в Шенген. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков преди визитата си в Австрия днес, предаде репортер на "Фокус“.  

"С визитата днес целим да обясним на австрийското общество, на първото място, а оттам на австрийските политици, че за тях е по-добре България да бъде в зоната Шенген“, заяви Денков.

Премиерът посочи отново какви са позитивите от присъединяването на България в Шенген.

"Защо е по добре? Защото така могат да си осигурят по-добре защитени външни граници, по-малко миграция в Европа, а оттам по-малко мигранти в самата Австрия, по-евтини храни, по-ниска инфлация, по-стабилна енергийна сигурност“, заяви Денков.

Министър-председателят обясни, че не очаква днес страната да получи окончателен отговор затова дали ще получи подкрепа, или не, а да се намери общо европейско решение.

"Днес няма да получим отговор. Това е процес, който изисква да се намерят решения на европейско ниво. Нека да припомним, че зоната Шенген е европейска зона, която позволява  свободно движение на хора и стоки, защото именно така е по-добре европейските граждани“, каза той.

По думите му всички европейци са ощетени от неприсъствието на България и Румъния в Шенгенското пространство: "Изключването на България и Румъния от Шенген, разбира се, ощетява българските и румънските граждани, но то ощетява и гражданите на другите държави примерно чрез затруднените стоки“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (381):
04.06.2024 Директорът на "Гранична полиция": България е готова за Шенген
08.05.2024 6 деца са изведени от страната без съгласието на другия родител
18.04.2024 Еврокомисар: Напълно готови сте за Шенген
11.04.2024 Заради Шенген: Христо Стоичков попиля австриеца Нехамер
03.04.2024 Адвокат Пламен Бекирски: Който е решил да отвлича детето си без съгласието на другия родител, има от какво да се безпокои
02.04.2024 Вътрешният министър на Австрия за влизането на Румъния и България в Шенген: Би било погрешно да се определи конкретна дата
Още новини от Национални новини:
Моторист загина след тежка катастрофа
Край на прохладното време
Гастарбайтери: В България е страхотно, изкарваме по 1200 лева мес...
Предрекоха безкрайни тапи за шофьорите към Слънчев бряг
БСП избра заместник на Нинова
Насекомо, което пренася вируси като денга и зика, трайно се е уст...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).