Денков: Тези, които с милионите от ЕС си купиха скъпи коли, къщи и яхти, стоят в основата на протестите

Автор: Цвети Тончева
Коментари (4)
19:27 / 17.09.2023
3822
Правителството не е отказвало никога диалог с организациите в аграрния сектор, каза на специален брифинг министър-председателят Николай Денков, предаде репортер на "Фокус". "Още на 25 юли се срещнах с представители на 35 организация от животновъдния сектор", каза Денков и обясни, че още на тази среща всички те, с малки изключения са подкрепиха отпадането на ограничението на вноса за Украна. Представители на протестиращите организации са участвали в 5 срещи, организирани в Министерството на земеделието и те са в непрекъснат контакт с министър Вътев. Участвали са и в работни групи по Стратегическия план по земеделието.

"Както и досега кабинетът е готов за диалог с представителите на тези организации във всеки подсектор на земеделието, за да се видят специфичните проблеми и решения за тях", посочи премиерът. "Основният проблем, който се поставя от протестиращите всъщност вече е решен. Решението се намира в споразумението, което беше изградено и обяснено от ЕК и Украйна. Два пъти лично разговарях с  с министър-председателя  на Украйна, тъй като неговата държава пое ангажимента да наложи ограничението на различни стоки, според различните държави и техните изисквания, така че да не се пресити пазара и да не се създадат проблеми за земеделските производители. От нас се очаква да определим по кои стоки какви количества бихме могли да приемем. Това е решение, което правителството иска да приеме, след обсъждането с браншовите организации. Именно по тази тема поканихме тези организации за разговор и заедно да търсим решение", добави премиерът.

Денков отбеляза още, че вместо да се отзоват на техните покани, те са получили ултиматуми и заплахи за блокади на пътища. въпреки това правителството остава в протегната ръка. и е готово да поднови диалога.  

Министър-председателят каза още, че както досега, така и занапред в България няма да се допуснат некачествени и опасни продукти от Украйна, такива които да не отговарят на стандартите ни. 

Денков посочи още, че за предстоящите протести е създадена необходимата организация за нормалното им протичане. Но има издадена разпоредба, ако не се спазва закона нарушителите да бъдат санкционирани. 

По повод думите му от вчера, с които той сравни зърнопроизводителите с терористи министър-председателят каза: 

"Уважавам труда на всички земеделци и производители на нашата храна, и съм готов да работя с всеки един от тях за решаването на натрупаните от години проблеми в сектора. Ако някой от тях се е почувал засегнат от думите ми аз съм готов да им се извиня. Но не виждам за какво да се извиня на други, които получават лъвския пай от многомилиардните помощи, с които си построиха вили, купиха си и скъпи коли и яхти. Виждам, че голяма част от тях са в сърцето на тези протести", добави Денков и помоли всеки от протестиращите да се определи към коя от двете групи иска да принадлежи.

Виж коментарите (4)

Още по темата (189):
25.04.2024 Фермерите са доволни за договореното изплащане на украинската помощ
07.03.2024 120 млн. лв. за производителите на зърно и маслодайни култури
22.02.2024 Министър Вътев в Пловдив: Малки производители се отказват, защото са
притиснати
16.02.2024 Зърнопроизводител: Отчаянието е повсеместно
14.02.2024 Земеделците прекратяват протестите
13.02.2024 Четворен кордон от полицаи спира земеделците да нахлуят при Денков
Още новини от Национални новини:
Първи подробности за тежката катастрофа край "Маказа", има много ...
Днес отбелязваме Международния ден на сестринството
Поскъпват основни хранителни стоки
Тежка катастрофа спря движението за "Маказа"
Въпреки високите, българите не спират да купуват имоти в това рай...
Времето днес леко ще ни пообърка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).