Дечев: Поисканите имунитети на Борисов и Петков създават впечатление за реваншизъм

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
11:34 / 10.06.2023
2491
"Премахването на фигурата на главния прокурор е възможно, но радикално решене“, каза заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев.

"Това, което мога да кажа, като впечатлените по предсрочното освобождаване на Гешев е, че оставаме с неприятно впечатление всички, които сме гледали заседанието на ВСС. Едни хора, които до вчера защитаваха главния прокурор, станаха негови критици. В обществото остава неприятно съмнение кои са истинските причини за това обръщане на 180 градуса“, посочи Дечев.

По думите му това е третото искане за предсрочното освобождаване на Иван Гешев. "Част от магистратите, които искат да бъде освободен заявиха, че е имало натиск от върху тях. Може да приемем тяхното обяснение, че под натиск са оттеглили искането си, а другото обяснение е, че оформящото се мнозинство във ВСС са осъзнали, че първото искане на шестима ще изисква повече време, докато второ искане е на четирима прокурори, то се отнася до нещо, което не изисква събиране на толкова доказателства – за едни думи изречени от главния прокурор“, подчерта той пред bTV.

"Моите впечатления са, че в първото и второто искане имаше далеч по-сериозни искания за освобождаване. Тогава направиха всичко, за да го запазят. Сега същите тези хора са способни за някакви по-леки причини да действа наистина сериозно, да наложат сериозна санкция, като предсрочното освобождаване“, каза зам.-правосъдният министър.

"Има надбягване на две процедури. Едната е тази, а другата е определени искания за сваляне на имунитет във връзка с досъдебни производства, включително сигнали, за които дълги години не са се образували досъдебни производства“, посочи Дечев.

По думите му на предстоящата среща в Брюксел, на която ще участват с Гешев, очаква главният прокурор да говори за процесите у нас и за опитите за отстраняването му. "Около една година Иван Гешев има дипломатическа активност, кое не е типично за един главен прокурор. На моменти се държи като външен министър, но вероятно има надежда, че по някакъв начин в САЩ и ЕС ще намери закрила. Съмнявам се да я намери“, заяви Дечев.

"Има проблем, че всичко е свързано с неща, които се говоря от години, а сега изведнъж прокуратурата се задейства. За къщата в Барселона прокуратурата нямаше сериозна реакция. Чакахме превод на 200 страници от испански в продължение от над една година. Случаят е отпреди пет години. Как така изведнъж, сега в послания момент, след като ГЕРБ и Борисов решиха да подкрепят закона на МП, как изведнъж главния прокурор реши да е активен. Това създава впечатление за реваншизъм, за липсва на безпристрастност, което не е добре за правовата държава и обществото“, заяви заместник-министърът на правосъдието в отговор на въпрос как би коментирал исканите имунитети на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на "Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Докладът за върховенството на закона в България ще излезе през юли, има чернова, но заместник-министър не знае какво пише в нея, защото я получил в послания момент.

"Но мога да кажа за решените на комитета на министрите към Съвета на Европа, който пряко следи за изпълнените по делото Колеви и там за първи път има толкова положителен доклад, че изпълняваме решението Колеви, което се отнася до правомощията и статута на безотговорност на главния прокурор, свързан с механизма, койот НС прие“, подчерта Дечев.

По думите му представителят на Нидерландия направил изключително положително изказване.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).