Дават по 75 лева великденски добавки за някои пенсионери

Автор: Самуил Иванов
Коментари (1)
13:37 / 05.04.2024
2698
Парламентът прие на първо четене пенсионерите, които се намират под линията на бедност, да получат допълнително 75 лева към пенсиите си преди великденските празници, предаде репортер на "Фокус"

Той бе подкрепен със 145 гласа "за". Двама от ПП-ДБ гласуваха "против", а останалата част от групата се въздържа. 

Предложението пенсионерите да получат по 75 лева преди Великден бе внесено от парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС. 

Необходимите средства за извършването на плащанията ще бъдат в размер на 40 млн. лева. С решение на Министерския съвет линията на бедност за 2024 година е 526 лева. Помощта ще получат 534 000 пенсионери. 

Същевременно от "Възраждане" имаха също предложение, което предвижда всички пенсионери да получат по 100 лева преди Великден. От четвъртата политическа сила предлагаха още да се прехвърлят средствата от допълнителното задължително осигуряване към сметката на държавното обществено осигуряване, като според тях това би вкарало допълнителни 1,5 млрд. лева до края на 2024 година. То обаче бе отхвърлено.

При дебатите Георги Гьоков заяви, че БСП ще подкрепят и двете предложения. Те обаче ще направят поискат между първо и второ четене пенсионерите под линията на бедност да получат по 100 лева, а всички останали - по 50 лева. 

От ДПС заявиха, че предложението на "Възраждане" за прехвърлянето на средствата от допълнителното задължително осигуряване към сметката на държавното обществено осигуряване влизало в колизия с част от текстовете в Социалния кодекс. Те обаче заявиха, че предложението цели да бъдат подпомогнати най-уязвимите групи, но също така бе подчертано, че сегашният бюджет има ограничена възможност за подпомагане на целия спектър. 

"Възраждане" заявиха, че са готови да отпадне предложението за прехвърлянето на средства от допълнително задължително осигуряване към сметката на държавното обществено осигуряване, но всички пенсионери да получат по 100 лева за Великден.

Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ заяви, че втората политическа сила подкрепяла политиката на трайно увеличение на пенсиите. Той припомни, че от 1 юли 2024 година ще има увеличение на пенсиите с 11% по Швейцарското правило. Според него най-уязвимите групи трябва да бъдат подкрепени, но не за сметка на парите от осигуровките на останалите граждани. Арабаджиев смята, че не можело част от пенсионерите да получат великденски добавки, а другите не. 

Илияна Жекова от ГЕРБ-СДС заяви, че с приемането на "Бюджет 2024" Асен Василев не бил предвидил средства за великденски добавки. Тя добави, че ППД-Б не трябвало да обвиняват ГЕРБ заради помощта, тъй като не нарушавала пенсионния модел у нас.

Виж коментарите (1)

Още по темата (197):
13.05.2024 Затвориха 7 обекта след нередности с вносни храни
11.05.2024 Светла събота е! Какво не трябва да се прави днес?
08.05.2024 Светла сряда е! Църквата почита свети Йоан Богослов
07.05.2024 Дядо и внук преминахa хиляди километри от Канада, за да посрещнат Великден в Пловдив
07.05.2024 Как да си приготвим невероятно вкусни яйца с останалите от Великден
07.05.2024 Проф. Байкова: След празниците да има почивка от червеното месо и агнешкото
Още новини от Национални новини:
Задържаха хиляди контрабандни играчки
Ускоряват проекта за новите реактори в АЕЦ "Козлодуй"
Времето в следващите дни
Полякиня: България е мръсна страна. Има голям потенциал, но не пр...
Затлъстели мъжи и жени вече ще могат да стават полицаи
В тази билка има калий, калций, желязо, манган, магнезий и цинк, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).