Дадоха Централна гара на концесия! Инвеститорът трябва да вложи над 11 млн.лв.!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (25)
13:29 / 06.03.2013
11822
Правителството в оставка определи след провеждането на открита процедура ДЗЗД "Железопътна гара - Пловдив" за концесионер на Централната ж.п. гара в Пловдив. Офертата на обединението и обвързващото предложение към нея отговарят на изискванията на Закона за концесиите, Правилника за прилагането му и на посочените в документацията за участие критерии. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

Цел на концесионирането на обекта е обезпечаването на достатъчни по размер свежи инвестиции от страна на частния сектор, с възможност за дългосрочно развитие на гарата по европейските и международни норми и стандарти за подобен род обекти - въвеждане на нови технологии и ноу-хау в управленския подход на ж.п. гарите. 

В тази връзка целесъобразността и законосъобразността на концесията са обосновани с привличането на финансово стабилен инвеститор, който да поеме изцяло прехвърлените му от държавата рискове, свързани със строителството, експлоатацията, поддръжката и управлението на Централна железопътна гара Пловдив, включително реставриране и консервиране на приемното здание на гарата, пазарния и екологичния риск при осъществяване на стопанските дейности и предоставяне на услуга от обществен интерес, както и рисковете по възстановяването на обекта в случай на настъпило форсмажорно събитие. 

Концесионерът ще изпълнява дейности за благоустройство, хигиена и обществен ред, охрана и безопасност, информационно обслужване и други. Гаровият комплекс ще придобие облика на многоцелеви център за услуги с преустройване на съществуващото комуникационно съоръжение в комплексен транспортен възел, осигуряващ различни по вид транспортни услуги. Ще се акумулират необходимите инвестиции както за модернизация и разширение на съществуващия сграден фонд, прилежащата инфраструктура и прилежащите съоръжения, така и изграждането на нови подобекти, в центъра на които естествено да се вписва приемното здание на ж.п. гарата като паметник на културно-историческото наследство.

Инвестициите, които обединението ще направи за срока на концесията, са в размер на 11,2 млн. лв. без ДДС, като за първите четири години вложенията трябва да са 9 850 000 лв. Размерът на годишните концесионни плащания е съставен от две части - фиксирана и променлива. През първите четири години фиксираната част е 290 000 лв. годишно. След този срок тя става 412 000 лв., като на всеки три години ще се индексира с общия инфлационен индекс на страната по данни на НСИ с натрупване за периода. 

Променливата част е в размер на 16 на сто от нарастването на общия размер на брутните приходи от всички дейности за текущата година и надхвърлящи базовите приходи от 1 812 000 лв. Върху сумите на концесионните плащания се дължи ДДС. 

Както вече писахме, на среща с министър Ивайло Московски градоначалникът Иван Тотев е разговарял за притесненията на Общината относно концесията на Централна гара в частта й, касаеща подлеза и строежа на нова автогара в района на Транспортна болница.

"Договорихме се, че и след концесията пешеходният подлез под гарата ще продължи да изпълнява социалните си функции, а именно пловдивчани да продължават да преминават оттам. Допуска се само обновяване на търговската част на съоръжението. На мястото на Транспортна болница няма да се изгражда автогара. Концесията няма да попречи и на пробива под Централна гара", категоричен беше Тотев.

Припомняме, че през 2008 г. Националната компания "Железопътна инфраструктура" организира конкурс за обемно-устройствено проучване на гаровия комплекс, а по-значимите проекти, участвали в него, можете да видите ТУК.


Виж коментарите (25)

Още по темата (69):
28.11.2023 Пловдив много скоро ще има държавна автогара
12.07.2022 Държавата откупи Централна гара в Пловдив срещу 10 731 140 лева 
12.07.2022 Прекратиха концесията на Централна гара Пловдив заради пробива!
04.06.2022 Официално: Прекратяват концесията на Централна гара
26.05.2022 Ексклузивно: Развалят концесията на Централна гара Пловдив
07.07.2021 Глобиха концесионера на Централна гара в Пловдив, той ще съди държавата
Още новини от Национални новини:
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
БНБ е проверила няколко кредитни институции
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и как...
Ето го най-модерния затвор у нас за 35 млн. лв.
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).