ДКК: Освободеното ръководство на "Ел Би" купувало сурово мляко с 40% над пазарната цена, платило над 1 млн. лв. за автомобили

Автор: ИА Фокус
Коментари (2)
19:00 / 22.02.2023
4476
Освободеното ръководство на "Ел Би Булгарикум" е купувало сурово мляко на цена с 40% над пазарната, и е заплатило над 1 млн. лв. за автомобили, информира Държавната консолидационна комания.

Освободеното ръководство на Ел Би Булгарикум“ е купувало сурово мляко на цена с 40% над пазарната и е закупило автомобили за над 1 млн. лв. още в първите дни от встъпването си. Превозните средства все още не са доставени в дружеството, а цялата сума е платена авансово.

Това показват данните от разпоредената проверка на ДКК. Данните показват още, че веднага след встъпването си в длъжност изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов е прекратил договорите за доставка на българска суровина и са заменени с вносна суровина. Без конкурс и мотиви са избрани две фирми за доставка, като едната от тях е била учредена дни преди да получи договор от държавната компания.

Цената по договорите за доставка е 1,52 лв. на литър сурово мляко. В момента средната цена на българското сурово мляко е около 1 лв., а на вносното се достига и до стойности от 0,70 - 0,80 стотинки на литър. Разликата в цената по договорените от Николай Маринов условия за доставка е близо 40%. Заедно с това по договорите се плаща 100% авансово за всяка доставка.

Заедно с това се залага изискване дружеството да закупи съответно над 2 500 000 литра мляко за 12 месеца от едната фирма-доставчик и 3 000 000 литра мляко - от другия доставчик за 6 месеца. Ако това изискване не бъде изпълнено държавната компания ще дължи неустойка. За сравнение "Ел Би Булгарикум" използва средно по 600 000 литра мляко месечно.

Най-вероятно, за да се изпълнят изискванията по договорите се произвежда в пъти по-голямо количество продукция от възможната за пласиране в търговската мрежа. В резултат на това в момента голяма част от нея е складирана, няма да може да се реализира и тепърва ще се установят щетите за дружеството.

Едно от първите управленски решения на Николай Маринов е да закупи моторни превозни средства за компанията. Общата сума по тях е за над 1,16 млн. лв., а избраният доставчик не е оторизиран дилър. Предложената и избрана от него посредническа фирма има 200 000 лв. оборот за миналата година.

По договора трябва да бъдат доставени три товарни и два леки автомобила. Около два месеца след плащането на цялата сума по договора не е доставено нито едно превозно средство в "Ел Би". В случая ръководството на дружеството не е предвидило никакви механизми за защита на държавния интерес.

Все още се извършва проверка на цените, на които са поръчани специализираните автомобили, но за леките вече е събрана достатъчно информация. По договор се предвижда закупуването на 2 леки автомобила Шкода, модел “Фабия". Цената на всеки от автомобилите е близо 100 000 лв., оборудването им е базово. Проверка при производителя на този автомобил показва, че днес същият може да бъде закупен за около 60 000 лв. Заедно с това производителят дава много повече гаранции от избраната от Николай Маринов фирма.

След постъпили множество сигнали, на 23.01.23 г. от ДКК са изискани документи и допълнителна информация, но Николай Маринов умишлено забавя предоставянето им. Оттогава започват и медийните му акции. Те преминават от лична доставка на кисело мляко в търговската мрежа до обявена война с търговските вериги.

На 10 февруари се издава разпореждане от ДКК да се спрат всякакви плащания до предоставяне на всички документи за съмнителните практики в дружеството. Заповедта не е спазена и на 17.02. Маринов прави разплащане в размер на 132 000 лв. за плащане към фирма "ИСАК-БГ" - един от доставчиците на сурово мляко.

В деня, в който Маринов е уведомен за решението на ДКК, че е освободен от поста изпълнителен директор, той обявява намаление на продуктите на компанията с 30%. За производството на килограм кашкавал са необходими 10 литра прясно мляко. Съобразно подписания от Николай Маринов договор за доставка на мляко, само суровината, необходима за производството на 1 кг кашкавал е на стойност от около 15 лв. В тази сума е включена само стойността на суровото мляко и не са калкулирани никакви други разходи.

Действията на Маринов са изцяло популистки и целят публичната му защита след установяване на всички порочни практики, които е развил в дружеството.

ДКК ще реагира по същия категоричен начин винаги когато има сигнали за нередности.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Тапата на АМ "Тракия" продължава, колите изчакват на място
Почина Петя Ставрева
Кошмарен трафик на някои от граничните пунктове
Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).