Д-р Румяна Гледжарска: Здраве отвътре - прости съвети с голям ефект

Автор: Цвети Христова
Коментари (0)
17:02 / 29.05.2025
1391
На 29-и май отбелязваме Международния ден на гастроентерологичното здраве. Инициативата е въведена през 2004 г. и се осъществява под егидата на Световната организация по гастроентерология (World Gastroenterology Organization).

Тазгодишната кампания се провежда под надслов: "Твоето гастроентерологично здраве: Пълноценно хранене за процъфтяващ живот.“ ("Your Digestive Health: Nourish to Flourish“).

Целта е да се акцентира върху социалната значимост на гастроентерологичните заболявания, посредством повишаване глобалната информираност на популацията по отношение превенцията, разпространението, подхода и лечението при болестите на храносмилателния тракт.

Отбелязването на този ден предоставя отлична възможност да се популяризира необходимостта от приоритизирането на гастроентерологичното здраве сред населението, както и да се ангажират отговорните институции за предприемане на инициативи, насочени към неговото подобрение, подчертава д-р Румяна Гледжарска от Клиниката по гастроентерология на ВМА.

Здравият храносмилателен тракт формира основата на доброто качество на живот, влияейки не само върху физическия капацитет, но и върху утвърждаването на менталното и психическо здраве на отделния индивид.

Следването на пълноценен и балансиран хранителен режим, посредством придържане към многокомпонентна диета, богата на разнообразни нутриенти и ежедневната задоволителна хидратация на организма играят ключова роля за редуциране на рисковите фактори и превенция на гастроентерологичните заболявания.

Болестите на дигестивния тракт включват широк спектър от патология на хранопровода, стомаха, тънкото и дебелото черво, панкреаса и черния дроб. Тяхната клинична изява би могла да варира от леко изразен дискофорт до тежка инвалидизираща симптоматика, негативно влияеща върху здравето и живота на пациента.

Глобално, честота на гастроентерологичните заболявания остава изключително висока, а тенденцията е тя постоянно да нараства. Според някои източници, около 40% от световното население страда от хронични проблеми асоциирани с храносмилателния тракт. Други автори акцентират върху факта, че 38.4% от диагностицираните заболявания в световен мащаб имат гастроентерологична етиология или около 2.9 билиона регистрирани случая на година.

През последните 30 години се наблюдава сигнификантна промяна в разпространението на отделните субгрупи болести на храносмилателния тракт, със съществен превес на хроничните чернодробни заболявания.

Данните от проведените проучвания констатират значително покачване честота на стеатозната чернодробна болест, свързана с метаболитна дисфункция (Metabolic dysfunction fatty liver disease [MAFLD]) и алкохол-асоциираните чернодробни заболявания, краен етап, на които се явява развитието на чернодробна цироза.

Основните рискови фактори, които биха могли да бъдат посочени за възникването на гастроентерологичната патология са асоциирани с начина на живот – ктютюнопушенето, консумацията на алкохол, употребата на наркотични вещества и високият индекс на телесната маса.

В контекста на предстоящия 29-и май е важно да се акцентира върху необходимостта от адекватна превенцията на гастроентерологичните заболявания, посредством провеждането на регулярни профилактични изследвания. На фона на покачващото се разпространение на колоректален карцином сред младите индивиди, в Европа и САЩ препоръчителната възраст за стартиране на ендоскопския скрининг за рак на дебелото черво е 45 години.

Честота на извършване на колоноскопия, за лицата без фамилна обремененост и предшестващи ендоскопски находки, следва да е на всеки 10години до навършване на 75-годишна възраст.

В Международния ден на гастроентерологичното здраве си задаваме въпроса: Могат ли гастроентерологичните заболявания да бъдат предотвратени?

Докато при някои болести на храносмилателния тракт няма утвърдени мероприятия за сигурна превенция, то при по-голямата част от тях, придържането към определени ежедневни стъпки минимализира риска от развитието им:

Спазването на здравословен хранителен режим:

- Диетата богата на фибри, пълнозърнести компоненти, зеленчуци и плодове осигурява ефективната перисталтика на чревния тракт и възпрепятства възможността за определени гастроентерологични заболявания

- Задоволителна хидратация: Приемът на оптимално количество вода предотвратява появата на констипация и други дигестивни проблеми

- Активна физическа дейност: Ежедневното движение подобрява функцията на гастроинтестиналните органи и понижава риска от дивертикулоза и синдром на дразнимото черво

- Ефективно управление на стреса: Наличието на хроничен стрес оказва изключително негативно влияние върху работата на храносмилателната система. Практикуваното на различни антистрес техники (медитация и йога) и придържането към определени психотерапевтични подходи може да има благотворно влияние върху гастроинтестиналните органи

- Спазването на добри хигиенни навици: Правилното миене на ръцете и термична обработка на храната превантира разпространението на определени инфекциозни гастроентерологични заболвания

- Ограничаване на тютюнопушенето и вредната алкохолна употреба: Алкохолът и цигарите категорично увеличават риска за развитието на чернодробна цироза, панкреатит и пептична язва на стомаха и дуоденума.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Концесионер: Цената ще бъде 1 лев на чадър и 1 лев на шезлонг на ...
Сигнал от сирени утре в цяла България точно в 12 часа
Представиха визуализацията на Националната детска болница
Астрологът Гал Сасон: Това е време за България и българите да се ...
След убийството на Маги от Хасково: Полицията отрича за списъци н...
През пролетта на 2026 година започва строителството на Национална...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).