Д-р Миндов: "Делта" вариантът е по-агресивен, пикът се развива при децата до 1 година

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:48 / 24.09.2021
3342
"Едва 10% от пациентите с COVID-19, които попадат в реанимация, оцеляват“, каза д-р Георги Миндов в предаването "Тази сутрин“.

Той посочи, че 50% от хората в реанимация загиват още в първите 48 часа и смъртността е много висока. "По-малко заболяват, но повече умират“, каза Миндов.

"Делта“ вариантът заразява по-бързо, развива се по-бързо, по-агресивен е. Имаме и пик при децата до 1 година – на кърмачетата“, каза още Миндов.

По думите му предстои да бъдат разкрити още интензивни легла за лечение на деца от COVID-19, тъй като те са недостатъчни.

Относно колко са заразените пациенти със завършен ваксинационен курс, Миндов каза, че процентът е много нисък. "Имаме 13 хоспитализирани за цяла София със завършен цикъл. Има само двама починали с пълен ваксинационен курс за целия период изобщо. Това е около 0,05%“, каза Миндов.

Рекламираните от Министерство на здравеопазването COVID зони, в които може да се извърши преглед на заболели и да се изпишат безплатни лекарства, масово не работят, каза Миндов.

"За София около една или две зони работят, реално. Останалите не работят най-вече заради липса на персонал. Имаме остър недостиг от всякакви специалисти“, каза Миндов.

"Това е много хубава идея, но тя не може да се реализира. Най-малко COVID зоните нямат покритие на територията на цялата страна“, допълни още той.

Относно безплатните лекарства Миндов уточни, че всички лекарства, които попадат в списъка за изписване от COVID зоните, реално са за лечение на усложнения. Те се предписват когато пациентите са "на ръба между домашно и болнично лечение“.

"Те се включват на втори етап. За тези лекарства пациентът трябва да отиде, вече с ясни симптоми и много заразяващ, до COVID зоната – не е ясно с какъв транспорт. Това, при положение, че може да се обади по телефона и да му бъдат изписани тези лекарства“, каза Миндов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
БНБ е проверила няколко кредитни институции
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и как...
Ето го най-модерния затвор у нас за 35 млн. лв.
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).