Д-р Кателиева: Големият проблем в спешната помощ е човешкият ресурс

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
13:11 / 27.05.2023
1459
Големият проблем в спешната помощ е човешкият ресурс. Все по-малко млади хора се обръщат към спешната медицина, отбеляза тя. Това каза председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева в предаването "Нюзрум“ на "Фокус“. 

Работещите в системата на спешната помощ по думите й са хора над 50-годишна възраст. "А спешната медицина е за млади хора“, отбеляза тя. 

Стъпките в посока подобряване условията за работа и материалната база на спешните медици са бавни, посочи тя. "Да, вярно е, че е подменен автопаркът и оборудването. Завърши обучението на колегите ни по проект ПУЛСС в Националния център за обучение и квалификация в спешната помощ, което е в полза както на пациентите, така и на нас. Все още не са завършени ремонтите на спешните отделения и филиалите на Спешна медицинска помощ, които бяха по големия европейски проект“, обясни д-р Десислава Кателиева. 

Все още не са въведени и протоколите с диагностично-терапевтичните правила и алгоритми. "Изработени са, но все още не са утвърдени от Министерство на здравеопазването. Това са протоколите, по които трябва да работят екипите по извънболнична спешна помощ, тъй като те са разнородни – има лекарски, долекарски, домедицински екипи. Те трябва да работят с протоколи, такава е добрата медицинска практика в цял свят. Това гарантира безопасност както на пациентите, така и пази от медицински грешки хората, които работят в условията на спешност. Да се надяваме, че тези протоколи в най-скоро време ще влязат в действие“, каза още д-р Кателиева.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).