Цветослав Цачев е оптимист за пазара на петрол

Автор: Живко Кръстев
Коментари (0)
16:04 / 04.03.2024
1650
Тенденция към успокояване на пазарите има световен мащаб. Вече преминаха зимните месеци и не станахме свидетели на ускоряване на негативните процеси в икономиката. Това каза главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Това означава, че пазарите се фокусират върху запазване на тази ситуация и преминаване към икономически растеж и растеж на цените на акциите, допълни той.

Цачев поясни, че ако централната банка на САЩ предприеме стъпки към намаляване на лихвените проценти, това ще доведе до още по-голям растеж на цените на финансовите инструменти, особено на акциите. "Мисля, че централните банкери разбират този голям проблем и знаят, че ако прибързат с понижаването на лихвите и вкарат пари в икономиката, това ще доведе до още по-високи цени на акциите и до опасността да се повтори балонът от 2000 г. Ситуацията мога да я определя като кръстопът. Пътищата, които виждаме, са опасни в дългосрочен план, но в краткосрочен един от тях би бил добър за инвеститорите, защото ще доведе до големи покачвания на цените на акциите“, обясни експертът.

Според него лихвените проценти трябва да бъдат свалени до 4%. В момента американското правителство емитира книжа на нива 5,20-5,50%. "Това наистина зависи от икономиката и от пазарите, защото ако не видим някакъв спад, намаление на цените на акциите и сътресение на финансовите пазари, няма причини централните банкери да променят лихвата надолу“, заяви Цветослав Цачев.

Той коментира и решението на ОПЕК+ да удължи съкращенията на доставките на петрол до средата на годината в опит да предотврати глобален излишък. Саудитска Арабия намалява производството с 10%, за да поддържа цените с 20-25% по-високи, което означава нетно по-голяма печалба. "По този начин Саудитска Арабия държи баланса на търсенето и предлагането и поддържа цена от 70-80 долара за барел. В противен случай цената щеше да е значително по-ниска. Към момента това не се отразява негативно на световната икономика и няма никакви притеснения, че това може да бъде фактор за криза и рецесия. Затова и пазарът го приема добре“, обясни експертът.

Той отбеляза, че единствено при тази суровина само един от участниците на пазара може да контролира и да задържи цената по-висока. При златото например се наблюдава по-голямо производство и цената му изостава спрямо останалите суровини. При производството на индустриални метали се наблюдава нещо подобно, посочи Цветослав Цачев.

За пореден месец индустрията в Китай се свива. Причина за това е, че вътрешното потребление не расте и не успява да компенсира слабостта в световен мащаб, обясни главният инвестиционен консултант. "Китай си остава фабриката на света и най-големият потребител на суровини, който ги преработва и изнася в световен мащаб. Проблемът е, че икономическият растеж на Китай се дължеше на инвестиции в инфраструктура, в строителство десетилетия наред. Неговата финансова система не позволи на хората да спестяват и да получават възвращаемост от това и те търсят в какво да инвестират парите си, за да имат доходи, когато се пенсионират. Те го правят чрез инвестиции в недвижими имоти. И когато този пазар, заедно с пазара на акции, падна толкова силно през последните години, хората станаха по-спестовни, не харчат пари и това доведе до единствения възможен начин да се развива икономиката – като се търси индустриалното производство да излиза навън. Инвестициите, които доскоро бяха в недвижими имоти, сега се насочват към индустрията. Затова индустрията в Китай произвежда все повече на по-ниски цени, но това сваля и печалбите. И когато има търговски ограничения, негативният ефект се пренася в световен мащаб. Ако по-евтините стоки не влизат в западните страни, там виждаме инфлация, а в Китай виждаме още повече дефлация“, обясни експертът.

Според него Китай ще продължи да работи по тази система още дълго време, защото финансирането и банковото кредитиране е насочено към бизнеса, а не към потреблението. Това неравновесие ще продължава, докато икономиката работи за износ.

Единствената страна в региона, която се представя по-добре, е Австралия, тъй като тя произвежда суровини и ги изнася за Китай.

В Япония лихвите са много ниски. Там има огромна задлъжнялост, но се наблюдава активизиране на икономиката и на финансовите пазари заради рекордни цени на акциите, каза още Цветослав Цачев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
След тежкия инцидент: Пробите за алкохол и наркотици на шофьора с...
Търсещ работа по морето срина алчните ни бизнесмени
Военен камион се заби в бус с 20 души в аварийната лента на АМ "Т...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
НИМХ публикува най-актуалната прогноза за следващите дни
Някои търговци спират да издават хартиени касови бележки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).