Чудесна новина за шофьорите: Подготвя се нова схема заради скъпите горива

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
22:32 / 02.11.2022
8200
Подготвя се нова схема за подпомагане на физическите лица и бизнеса заради скъпите горива, обяви министърът на икономиката Никола Стоянов. Тя ще е по подобие на схемата са 25 стотинки на литър, но ще бъде финансирана чрез свръхпечалбите на компаниите от сектора, а не от държавния бюджет, съобщава БНР.

Все още не е ясно какъв ще бъде размерът на подпомагането, но надеждата на Стоянов е от началото на следващата година схемата да е работеща.

Ако се приемат предложенията на служебния кабинет, цената на горивата няма да спадне, но ще се осигури подпомагане, обясни министър Никола Стоянов.

Схемата е по подобие на тази за 25 стотинки на литър, но все още не е ясен размерът на сумата за подпомагане и как ще се формира. Този път обаче освен физическите лица, ще се подпомагат и компаниите, а парите няма да идват от хазната, а от свръхпечалбите на компаниите от сектора. Те ще постъпват във фонд, който се администрира от Министерството на финансите.

Помолен за коментар на опасенията, че с износа на петролни продукти, произведени с руска суровина в рафинерията в Бургас, се нарушава дерогацията от Европейския съюз, Стоянов заяви:

"Ако се приемат тези промени, компаниите ще имат право да внесат авансово своя дял и вече тогава ще може да се изплаща таза помощ на литър".

Стоянов коментира и казуса дали е възможен износ на петролни продукти, произведени от рафинерията на "Лукойл" в България: "Самият текст на дерогацията позволява износ на продукти от България на руски петрол, преработен в България. Забранени са продукти от руски петрол, преработени в Русия, а това няма как да влезе в ЕС"

Ако "Лукойл" не изнася, има два варианта - или тук цените да станат 5-6 лева, или да затворят, каза още министърът.

Виж коментарите (0)

Още по темата (729):
22.04.2024 Експерт с прогноза за цените на горивата до септември месец
18.04.2024 Ето как да намалим разхода на гориво с няколко трика
05.04.2024 Бензинът е по-скъп, дизелът - по-евтин
29.03.2024 Притеснителни новини за цените на горивата в България
11.03.2024 Цената на бензина скочи нагоре
01.03.2024 Експерт с прогноза за цените на горивата
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).