ЦИК: В договора ни със "Сиела Норма" няма клауза за машини, предвидени за резервни части

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:05 / 12.11.2021
1241
В договора между ЦИК и фирмата доставчик на машините за изборите няма клауза за допълнителни машини за резервни части.

Това коментира в "Тази сутрин" зам.-председателят на комисията доц. Димитър Димитров. Той все пак гарантира, че няма как случайна машина да се озове в избирателна секция.

"Мога да кажа като собствено мнение, че ще имам възможност да се запозная с всичко, което се е случило след деня. Какво си мисли г-н Тодоров в момента в главата? Какво е обяснил, защо се държи като дете от детска градина, обяснявайки, че трябва да сменяме щипките на машините. Нали знаете какви са щипките, те са едни пластмасови обикновени щипки, с които се слагат преградните пана, с които се изолира прекият достъп до гласа на избирателя. Това ли е проблемът - понеже една щипка ни се е счупила, дайте да сложим нова машина“.

Според него това са обяснения, които не се побират в здравия разум.

"Колкото е възможно машините са сертифицирани. Повтарям, че те не са одитирани, защото одит е възможен само тогава, когато те са работили и трябва да знаете какво се е случило, за да може да одитирате".

По думите му са се опитали да направят стопроцентова проверка:

"Част от партиите, най-вече новите партии решиха, че това е излишно. Разбира се, цялата идея с машините е част от идеята на "промяната". Вижте, да сте забелязали президентът да е казал дума за това? Или да е казал дума за пандемията. Той се къпе в една народна любов, която е прекрасно организирана".

"Каквото е възможно да се направи в рамките на компетенции на институция като ЦИК е направено. Само, че ЦИК не носи машината във всяка секция, нито проверява какво се случва във всяка една секция. Това е една сложна организация, наистина сложна".

Той уточни, че с фирмата са сключвани най-малко три различни договора: - един с Информационно обслужване и два със "Сиела".

Димитров беше категоричен, че никъде в договора не е упоменато, че може да се поръчат допълнителни устройства, които да се ползват за резервни части.

"Това, което е фиксирано в нашите правила и в договора е, че когато една машина не работи 30 минути и техникът, който представлява "Сиела", не е в състояние отново да я активира, да извърши ремонта, влиза в сила универсалното правило – след 30 минути започва да се гласува с хартия. Това е, от което се страхуват част от политическата класа".

Той допълни, че винаги е имал една и съща позиция по отношение на машините:

"Винаги твърдя, че това е една беля за 80 млн.лв., но те постепенно ще се трупат. Трябва да имате разходи, поддръжки и т.н. и обясненията, че това има смисъл, няма друг смисъл. Просто една част от хората не трябва да упражнят гласа си".

Виж коментарите (2)

Още по темата (4080):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха жена, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021
г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).