ЦИК: Отчитането на гласовете на 2 април ще е по-бавно

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:15 / 19.03.2023
952
Отчитането на гласовете на вота на 2 април ще стане по-бавно в сравнение с предходните избори, тъй като ще трябва да се броят бюлетини на ръка. Това обясни председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова в ефира на Би Ти Ви.

Пред избирателя ще се откъсва една бюлетина, която член на СИК. Тя ще бъде скъсана на две и ще бъде предадена на избирателя, обясни Нейкова и показа различните бюлетини.

Хартиените бюлетини и тези от машинното гласуване ще бъдат броени на ръка от членовете на комисията отделно едни от други и ще бъдат вписвани отделно в протокола. Целият процес ще бъде Както и досега, хартиените ще бюлетини ще бъдат пускани в прозрачна кутия, а разписките от машината - в непрозрачна кутия.

Информацията от флашките на машините ще бъде извличана също и ще бъде публикувана на сайта на ЦИК заедно със сканираните протоколи.

Мобилни телефони ще заснемат преброяването на гласовете. Те ще бъдат поставени на стойка, а няма да бъдат държани от човешка ръка през целия ден. Живото излъчване ще се прави на специална за това платформа, която ще бъде достъпна за всеки.

"Така трябва да бъде поставено мобилното устройство, че да се виждат всички действия на секционната избирателна комисия - например, че всички бюлетини се вадят една по една, т.е че се спазват изискванията на Централната избирателна комисия", обясни председателката на ЦИК Камелия Нейкова.

Относно параваните и тъмните стаички в избирателните секции, Нейкова обясни, че според нея напрежението е било изкуствено създадено.

Виж коментарите (0)

Още по темата (816):
17.04.2024 Главчев към Радев: Нямам доверие на двамата министри, предложени за смяна
07.04.2024 От ПП-ДБ призовават Радев да не подпише указа за служебен кабинет
07.04.2024 Лена Бориславова: Служебният кабинет е провокация към ПП
28.06.2023 Трифонов: Всички, които са гласували за ПП-ДБ, всъщност са гласували за Бойко Борисов
24.06.2023 Ето колко струваха последните избори на партиите
02.06.2023 Партиите се отчетоха за изборите в Сметната палата
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).