България отново получи "не" от Австрия за Шенген

Автор: ИА Фокус
Коментари (3)
19:22 / 24.10.2023
2260
Немислимо е в момента да разширим Шенген, но това няма нищо общо с България и Румъния, а е въпрос на сигурност. Това заяви австрийският канцлер Карл Нехамер след срещата си с българския премиер Николай Денков, който е на еднодневно посещение във Виена. 

По думите му Шенген трябва да бъде поправен. "Шенген означава да няма вътрешни граници, да съществува добра, сигурна външна граница, това в момента не е така", смята той. "Много сме благодарни на България за всички усилия и жертви, които полага, за да запази външните граници на ЕС, а по този начин и на Австрия. България е много силен партньор на Австрия в борбата срещу търговията на хора. Ние се нуждаем от силни партньори. За нас в момента е немислимо да разширим Шенген. Това няма нищо общо с България и Румъния. Това е въпрос на сигурността, защото имаме големи предизвикателства в Шенгенското пространство", отбеляза австрийският канцлер като изрази надежда, че ще се срещнат отново.

От своя страна премиерът каза, че всеки има своите позиции, но трябва да говорим и да казваме аргументите си. "Нямаме различия, че трябва да се заздравят външните граници, да се укрепят договорите с третите държави, от които идват мигрантите. "България и Австрия имат много общи позиции", заяви Николай Денков.


Виж коментарите (3)

Още по темата (380):
08.05.2024 6 деца са изведени от страната без съгласието на другия родител
18.04.2024 Еврокомисар: Напълно готови сте за Шенген
11.04.2024 Заради Шенген: Христо Стоичков попиля австриеца Нехамер
03.04.2024 Адвокат Пламен Бекирски: Който е решил да отвлича детето си без съгласието на другия родител, има от какво да се безпокои
02.04.2024 Вътрешният министър на Австрия за влизането на Румъния и България в Шенген: Би било погрешно да се определи конкретна дата
02.04.2024 Два дни след присъединяването ни към Шенген, изведоха дете без съгласието на единия родител
Още новини от Национални новини:
Неделина Неделчева е Царица Роза 2024
Журналист: Путин готви военна офанзива през лятото
Експерт: Живеенето под наем е добра опция, ако човек не разполага...
България е на второ място в Европа по брой и дебит на минерални и...
Каква заплата получава един евродепутат?
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).