България е вторият по обем акционер в Международната инвестиционна банка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:27 / 05.03.2015
1748
България е вторият по обем акционер в Международната инвестиционна банка. Това стана ясно след среща между вицепремиера Ивайло Калфин и председателя на Съвета на Международната инвестиционна банка - Николай Косов, информират от Социалното министерство.

"България е една от страните, които са най-активни в банката. Към момента има одобрени 6 кредита за български компании на стойност 37 млн. евро, което съставлява 15% от общия ѝ кредитен портфейл. В процес на одобрение са други 6 кредита на обща стойност около 80 млн. евро", разясни председателят й Николай Косов.

Банката се развива с бързи темпове, като международните рейтингови агенции Fitch и Moody`s в началото на тази година повишават кредитният й рейтинг на прогноза BBB- (Fitch) и A3 (Moody`s)", подчерта още той.

"Дейността на банката категорично подпомага активизирането на икономическото сътрудничество и съвместните инвестиции", каза по време на срещата Калфин. Той представи плана "Юнкер", според който приоритетни за ЕК са проекти, които може да генерират печалба в областите енергетика, малки и средни предприятия, транспорт и хранителна промишленост, като изтъкна възможностите за привличане на нови капитали.

"Отпускането на кредити от Международната инвестиционна банка на български компании подпомага развитието на българския бизнес и допринася за развитието на търговско-икономическите отношения между страните-участници", коментира още вицепремиерът.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Неделина Неделчева е Царица Роза 2024
Журналист: Путин готви военна офанзива през лятото
Експерт: Живеенето под наем е добра опция, ако човек не разполага...
България е на второ място в Европа по брой и дебит на минерални и...
Каква заплата получава един евродепутат?
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).