България е една от страните, в които се извършва най-много извънреден труд

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
11:57 / 30.08.2019
3165
По данни на европейската статистика България е една от страните, в които се полага най-голямо количество труд, като голяма част от този труд е извънреден, а не се заплаща като такъв, заради системата на сумираното изчисляване на работното време. Това каза лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който откри форум "Синдикални политики за устойчива заетост, достоен труд и преодоляване на нарастващата несигурност на работното място".

Форумът се организира от Конфедерация на труда "Подкрепа" в рамките на обучителната програма на Европейския работнически център EZA.

Манолов подчерта, че не е против това да се полага извънреден труд в законоустановените рамки, но по думите му е важно този труд да се заплаща като такъв, да се плаща като труд след края на работното време и като труд по национални празници, а не нормите да бъдат заобикаляни.

Той съобщи, че в момента се прави подписка на синдикалните организации, членуващи в Европейската федерация на индустриалните работници, в която се настоява за ограничаване на сумирането изчисляване на работното време. Според Манолов сумираното изчисляване на работното време е един от най-тежките пороци на пазара на труда в България и се разпростира в дейности, в които няма място. От синдиката още преди време настояваха сумираното изчисляване на работно време да бъде за не повече от четири месеца, какъвто пределен срок е установен в европейското законодателство. КТ "Подкрепа" иска още сумирано изчисляване да се допуска само в производства, които изискват такова поради технологичното си естество.

Основната тревога на КТ "Подкрепа", свързана с тези тенденции на пазара на труда и с нередовната организация на работното време е, че те водят до неустойчиви доходи и недостатъчно полаган труд, като предлагат минимална или никаква защита на работника по отношение на работодателя.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).