България е домакин на официалната среща на министрите на външните работи на ЦЕИ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:25 / 06.11.2022
873
България, която е председател на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) през настоящата година, домакинства днес и утре Срещата на министрите на външните работи на държавите-членки на организацията. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. 

Сред официалните гости на събитието ще бъдат и генералните секретари на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Матиас Корман, на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество – Лазар Комънеску, регионалният директор за Европа на Световната здравна организация - д-р Ханс Клуге, както и представители на Европейската банка за възстановяване и развитие, Адриатическо-йонийската инициатива и др.

Срещата на външните министри започва с официална вечеря, давана от действащия председател на организацията и министър на външните работи на България Николай Милков в Националния исторически музей.

На 7 ноември в резиденция "Бояна“ външните министри ще открият срещата с дискусия на тема "Регионът на ЦЕИ - обединен в подкрепата си за Украйна и в усилията си да се справи с последствията от войната“. Целта на дискусията е да се обсъдят широките последици от военната инвазия на Русия в Украйна върху региона и възможностите за засилване на регионалното сътрудничество в подкрепа на Украйна.

Предвижда се срещата да приключи с приемане на съвместна декларация на министрите на външните работи. Ще се състои и символично предаване на председателството от министър Николай Милков на следващия ротационен председател на Инициативата – Република Молдова.

Съпътстващо събитие на министерската среща е Икономическият форум, на който ще бъдат обменени добри практики и възможности за по-тясна свързаност и засилено регионално сътрудничество.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).