Брюксел ни дава 17 млн. за бедните

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:27 / 18.09.2010
1232
17 милиона лева за най-бедните хора в България ще отпусне Европа. С помощите ще бъдат закупени хранителни продукти за най-нуждаещите се. Общо парите за бедни европейци, които съюзът ще даде, са 478 милиона евро. Програмата действа и през тази година, като социалните пакети се раздаваха на три пъти от доброволци на Българския Червен кръст. В тях имаше брашно, ориз, захар, макарони, спагети и обикновени бисквити. Вероятно и новата пратка помощи ще са със същото съдържание. На пакетите с храна имат право хората, които отговарят на критериите за получаване на енергийни помощи, които в момента са около 258 хиляди души. За да попаднат в тази категория, хората трябва да имат доход по-малък или около 100 лв.

Въпреки финансирането, помощта от Брюксел ще достигне едва до един на всеки четирима бедни у нас. Според данни на Икономическия и социален съвет, над един милион нашенци живеят в мизерия. Скорошно изследване на УНИЦЕФ пък показа, че всеки десети човек у нас няма средства именно за храна, заради което прибягва до пазаруване на вересия. Заради тревожната статистика от социалното министерство пишат национална стратегия за справяне с бедността. Началото ще бъде положено с 28 стратегии на областно ниво.

Макар като относителен дял бедните у нас да не са повече, отколкото в останалите страни членки на Европейския съюз, прагът на бедност в България е многократно по-нисък. В момента той е закован на 111 лв., което го прави 13 пъти по-нисък от този в Германия или Франция. Под този праг на практика попадат и всички българи, които получават минимална работна заплата. Изчисленията сочат, че след облагането с данък и отчисляването на осигуровки най-ниско платените падат под прага за бедност.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
До 2026 г. изплащат пенсиите чрез пощите, предлагат да се удължи ...
Българин е похарчил 2 600 лева за бургери
Борисов: Cрамота e да съм на един плакат с Денков
Подробности за инцидента на Централна гара в София 
Царуването на парите в брой е към своя край, скоро ще бъдат помет...
Запомнете тези четири дати през юни


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).