Божидар Димитров: Македонска православна църква никога не е имало

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
11:20 / 29.11.2017
3818
"Да, това беше измъкването по терлици от безпрецедентната атака от светски лица, която получи българската православна църква. Такава църква като Македонската православна църква никога не е имало". Това заяви професор Божидар Димитров в студиото на "Денят започва" по БНТ. 

"Правилното решение е откъснатите със сила епархии да се присъединят там, откъдето са откъснати, в случая българската патриаршия. Не бива да бързаме да разрешаваме въпроса с Македонската православна църква. Това откъсване е било директно, прогонват епископите. Короните им са в Националният исторически музей. Музеят ще се загуби нещо, короните които са им отнети, ако се върнат ще им ги дам", каза още Димитров. 

"Ако не искаш да решаваш даден проблем се създава комисия. Гърците не искат думата "Македония" да се споменава дори и като прилагателно в държавата. Сърбия е с опасение, че могат да се откъснат още територии, допълни още професорът.

"Преди дни в град Модена в Италия българската професорка откри най-старата история на България, написана 97 години преди "История славянобългарска". Това е нещо, което се търси от над 150 години. Но това явно не е толкова важно, колкото сватбата на принц Хари. От научна гледна точка е по-добра тази история, защото авторът Петър Богдан има висше образование. А Паисий не е бил с висше, и според мен е плагиатствал от Мавро Орбини", завърши Божидар Димитров.


Виж коментарите (10)
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).